Τα σονέτα του Σαίξπηρ τώρα και στα έξυπνα κινητά

Μια νέα εφαρμογή για “έξυπνα τηλέφωνα” σκοπεύει να φέρει τα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ πιο κοντά στο πλατύ κοινό, με τη βοήθεια σύντομων βίντεο στα οποία γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου τα απαγγέλλουν μπροστά σε μνημεία-ορόσημα της Νέας Υόρκης.

Το Sonnet Project είναι μια δωρεάν εφαρμογή για τα iPhone και τα iPad που παρουσιάζει τα ποιήματα του βάρδου σε δίλεπτα βίντεο όπου πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι βραβευμένες με Τόνι (τα θεατρικά Όσκαρ) ηθοποιοί Τζοάνα Γκλίσον και Κάντι Χάφμαν.

“Ο Σαίξπηρ δέχεται άσχημες κριτικές. Πολλοί λένε ότι δεν τους αρέσει γιατί δεν τον καταλαβαίνουν ή ότι είναι βαρετός”, εξήγησε ο Ρος Ουίλιαμς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης New York Shakespeare Exchange που είχε την ιδέα για το Sonnet Project. “Αναρωτιόμουν τι θα συνέβαινε αν χωρίζαμε τον Σαίξπηρ σε μικρά εύπεπτα κομμάτια ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να τον συνηθίζουν ως μέρος της ζωής τους”, πρόσθεσε.

Τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1609, περιφέρονται γύρω από θέματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος και η ομορφιά. Για καθένα από αυτά έχουν επιλεγεί διαφορετικές τοποθεσίες στη Νέα Υόρκη, όπως η Γέφυρα του Μπρούκλιν ή το Μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν 10 φιλμάκια στα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες τους. Σταδιακά, κάθε λίγες ημέρες, θα προστίθενται και άλλα από τα 75 συνολικά που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι ακόμη στα γυρίσματα.

Μια άλλη εφαρμογή, που όμως δεν δίνεται δωρεάν, δημιουργήθηκε πέρσι από τη βρετανική Touch Press. Στα βίντεο αυτά εμφανίζονται επίσης γνωστοί ηθοποιοί όπως η Κιμ Κάτραλ, ο Πάτρικ Στιούαρτ και ο Στίβεν Φράι αλλά δίνονται και αναλύσεις των σονέτων και συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς στο έργο του βάρδου.

Σχετικά άρθρα