Αρχική / More / Βιβλία / Γιατί φοβόμαστε; Αν έχεις ζήσει μια κρίση πανικού, διάβασε αυτό το βιβλίο
Γιατί φοβόμαστε; Αν έχεις ζήσει μια κρίση πανικού, διάβασε αυτό το βιβλίο  thumbnail

Γιατί φοβόμαστε; Αν έχεις ζήσει μια κρίση πανικού, διάβασε αυτό το βιβλίο

Γιατί φοβόμαστε;


Μπορείτε να το διαβάσετε μέσα σε μια μέρα αλλά οι πληροφορίες που θα πάρετε θα σας είναι χρήσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα επιστημονικό βιβλίο του ψυχολόγου Leiding Stefan και της βιολόγου Ingrid Glomp. H γλώσσα του είναι άμεση και πολύ απλή, χρήσιμη, ειδικά για όσους έχουν βιώσει την εμπειρία μιας κρίσης πανικού ή τις επιπτώσεις του υπερβολικού άγχους στην καθημερινότητα. Στο βιβλίο περιγράφονται με case studies τα σωματικά συμπτώματα και τα πραγματικά αίτια του έντονου φόβου. Πράγματα που μπορεί να μη φανταζόμασταν καν ότι συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα μας. Πώς μπορεί μια υποτίμηση στον κοινωνικό μας ή εργασιακό μας περιβάλλον ή μια κακή ερωτική σχέση, λόγου χάρη, να μας προκαλέσει ψυχοσωματικά. Και τι παθαίνουμε σε μια κρίση πανικού, όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε πολύ, όταν αισθανόμαστε το αίμα μας να παγώνει και το στομάχι μας να γίνεται κόμπος… Αντιδράσεις αρχέγονες, συνήθειες του ανθρωπίνου σώματος μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο. Σαν να είμαστε ακόμα και σήμερα πρωτόπλαστοι, έτσι συμπεριφέρεται το κορμί μας. Τι και αν οι κίνδυνοι βασιλεύουν πια, κυρίως, στον νου μας…. 


«Οι φλέβες στην κοιλιακή χώρα συστέλλονται και η λειτουργία της πέψης περιορίζεται. Επίσης η ροή αίματος στο δέρμα μειώνεται για να προληφθεί η υπερβολική αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η πηκτική ικανότητα του αίματος. Το δέρμα χάνει το χρώμα του «άσπρισε από το φόβο του» και η θερμοκρασία του μειώνεται («το αίμα του πάγωσε») Ακόμα και η αιμάτωση του εγκεφάλου μας επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό, από την αναδιανομή του αίματος και την ώθησή του προς το μυικό σύστημα(…)  επειδή η αίσθηση ισορροπίας είναι πιο ευαίσθητη ζαλιζόμαστε γρηγορότερα. Σκοτεινιάζουν τα πάντα γύρω μας γιατί η ροή του αίματος στο πίσω μέρος του ματιού είναι προσωρινά μειωμένη»


Αποτέλεσμα εικόνας για fear art dali


Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου; Κάθε πρωί οι άνθρωποι φροντίζουν τα μαλλιά τους αλλά όχι τα μυαλά τους" αναφέρει μια κινέζικη παροιμία…  Η φροντίδα του εαυτού είναι μια καλή λύση. Αλλά και η συναισθηματική αποστασιοποίηση. Να καταλαβαίνεις ότι σταδιακά μπορείς να ξεφύγεις από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Αυτό που βιώνεις σαν μια καταιγίδα, μπορεί να είναι απλά ένα ψιλόβροχο. Ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει, να ζει τα πράγματα, στην πραγματική τους διάσταση. 


Λένε ότι η κατανόηση του εαυτού πηγάζει από την παρατήρησή του. Μόνο έτσι μπορούμε να μας αγαπήσουμε. Και αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα ένας οδηγός που δεν αρκείται σε απλοϊκές συμβουλές όπως πολλά βιβλία αυτοβοήθειας κάνουν. Οι συμβουλές του θα μπορούσαν να είναι μικρά αποσπάσματα από συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Επιστημονικές, κατευνάζουν την αγωνία όχι με ευχάριστες διατυπώσεις (που είναι και της μόδας τελευταία) αλλά σε φέρνουν αντιμέτωπο με τις μεγάλες σου αγωνίες και τους φόβους σου, στη ζωή, για να σε οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αλήθειες.


Όταν κατανοούμε την εσωτερική μας ένταση, μόνο τότε μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και ίσως τότε να νιώσουμε ότι έχουμε αληθινή αυτοεκτίμηση. Άλλωστε όπως τονίζουν πολύ εύστοχα οι συγγραφείς: 


«Η αυτοεκτίμηση δεν είναι δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία έναν μελλοντικό κίνδυνο». 


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θυμάρι 


Γιώργος Κολέτσος


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί φοβόμαστε ΘυμάριComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X