Σε ειδικό δικαστήριο η Λαγκάρντ

Αύριο και μεθαύριο καταθέτει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε ειδική ανακριτική επιτροπή, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της για συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη διαμάχη ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η Le Monde, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο επιχειρηματίας είχε δώσει εντολή στην τράπεζα να προχωρήσει στην πώληση της εταιρίας Adidas, η οποία του ανήκε και μάλιστα είχε προχωρήσει στην εξυγίανσή της, ωστόσο έμεινε δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεσή του η Credit Lyonnais και αργότερα αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της.

Το 2007, η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε πως η συγκεκριμένη διαμάχη θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι μέσω της δικαστικής οδού αλλά μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Τότε, το κράτος επέδωσε στον Ταπί το ποσό των 403 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. του επιδόθηκαν για ψυχική οδύνη.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μάλιστα τις στενές σχέσεις που είχε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί με τον Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απόφαση Σαρκοζί η διευθέτηση της συγκεκριμένης διαμάχης μέσω ιδιωτικής διαιτησίας.

Σχετικά άρθρα