Η Ροδίτισσα που νίκησε (επίσης) στην Eurovision

Ποιος θα φανταζόταν ότι η Ρόδος έχει μια «σχέση» με τη νικήτρια της Eurovision! Πώς;
Το φόρεμα της «ξυπόλητης πριγκίπισσας της Δανίας», της εικοσάχρονης Έμιλυ ντε Φόρεστ έραψε η Ελληνοδανέζα σχεδιάστρια μόδας, κατά το ήμισυ Ροδίτισσα με καταγωγή από τη Σάλακο, η Άνια- Ελευθερία Διακοβασίλη.
Η ίδια έδωσε το ελληνικό της όνομα στη φίρμα της (“Elefteria.dk”), επειδή είναι γεννημένη στις 7 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου!
Μιλώντας στη «Ρ», λέει ότι δεν ξέρει πως έγινε όλο αυτό και ούτε κατάλαβε πως έφθασε να ράψει το φόρεμα και να έχει την επιμέλεια της εμφάνισης (σ.σ. μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο) της επικεφαλής της δανέζικης αποστολής στη Eurovision που ερμήνευσε το τραγούδι “Only Teardrops”.
Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, ανήμερα της ημέρας διεξαγωγής του διαγωνισμού, εφημερίδες στην Κοπεγχάγη είχαν αφιέρωμα στην Άνια και την ένδυμα της εκπροσώπου τους, καθώς το φόρεμα είναι οικολογικό, φτιαγμένο από οργανικό βαμβάκι- υλικό που δεν περιέχει καθόλου χημικά.
Για την ίδια τη σχεδιάστρια άλλωστε η οικολογία, η ανακύκλωση, η χρήση οργανικών υλικών αποτελεί τρόπο ζωής.
Υπήρχε, όμως, και άλλος λόγος:
Η Άνια είναι κόρη ροδίτη μετανάστη από τη Σάλακο στη Δανία πριν από 45 και πλέον χρόνια, ο οποίος είναι γνωστός στον τομέα του ρούχου και συγκεκριμένα στα νυφικά με την επωνυμία «Panayotis», το όνομά του δηλαδή.
ʼλλωστε, ο πατέρας της, ο οποίος είναι πολύ δεμένος με τον τόπο και το χωριό του, είναι αυτός που επέμενε το δεύτερο όνομά της να είναι Ελευθερία, αφού η Άνια γεννήθηκε ανήμερα της επετείου της Ενσωμάτωσης.
Κατά καιρούς έχει εκφράσει την επιθυμία, αντί να επιλέγει το καλοκαίρι για να μεταβεί στη Ρόδο- όπως όλοι οι Σκανδιναβοί- να φτάνει το Μάρτιο για να δει από κοντά τι γίνεται την ημέρα των γενεθλίων της, γνωρίζοντας τι σημαίνει η ημερομηνία αυτή για τον τόπο καταγωγής της.
Η Άνια, 41 χρονών σήμερα, έρχεται στη Ρόδο από τότε που ήταν μωρό, πριν ακόμη συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής της.
Έκτοτε επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο, όπως άλλωστε και τα άλλα τρία αδέλφια της και τώρα τα παιδιά τους.
Έχει βαπτιστεί στη Σάλακο και η διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το χωριό και με τους συγγενείς της, έχοντας κάνει και κουμπαριά.

 

Ροδίτισσα έραψε το φόρεμα της νικήτριας της EUROVISION

Το ξεκίνημα
Αν ήθελε κανείς να χαρακτηρίσει την Άνια, θα έλεγε ότι από μικρή ήταν «καλλιτέχνης». Είχε μια άλλη «ματιά» στα πράγματα, μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μπορούσε να αντιλαμβάνεται και να «αισθάνεται» τι συμβαίνει γύρω της, χωρίς να λέει πολλά λόγια.
Η ίδια έλεγε ότι αναγκαστικά είναι έτσι αφού… δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τη μισή της οικογένεια, καθώς δεν μιλάει ελληνικά- καταλαβαίνει όμως τα βασικά και συνεννοείται.
Κάποτε είχε μείνει επί έξι μήνες στην Ελλάδα και είχε αναπτύξει τη γλώσσα.

Από μικρή είχε δείξει το ταλέντο της και μπορούσε να σχεδιάζει παντού, μέχρι και… σε χαρτοπετσέτες!

Έτσι, και όταν τελικά πραγματοποίησε το όνειρό της, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη από την επαρχία της Δανίας που μεγάλωσε, το Vejle, και άνοιξε το δικό της εργαστήρι, κάνοντας τα πρώτα της βήματα ως σχεδιάστρια μόδας.
Κατά καιρούς έχει σχεδιάσει και ράψει τα ρούχα για γνωστές προσωπικότητες, ακόμη και συγγενείς της Βασιλικής οικογένειας της Δανίας ή για κοσμικά events και ανθρώπους της τηλεόρασης.
Αποφεύγει, όμως, να το διατυμπανίζει γιατί, όπως λέει, πρόκειται για μία πολύ ιδιωτική στιγμή μεταξύ εκείνης και του πελάτη της και θεωρεί ότι δεν έχει το δικαίωμα να τη βγάζει προς τα έξω.

 

Ροδίτισσα έραψε το φόρεμα της νικήτριας της EUROVISION

 

Στην κορυφή της Eurovision!
Τι έγινε, όμως, αυτή τη φορά; Ζαλισμένη ακόμα από το προηγούμενο βράδυ, αλλά και απολύτως χαλαρή, μιλάει στη «Ρ» το πρωί της Κυριακής, μόνο κάποιες ώρες μετά και αφού το φόρεμά που έφτιαξε είχε κάνει το γύρο της Ευρώπης μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες στους οποίους ήταν συντονισμένοι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι τη στιγμή που η Έμιλυ Ντε Φόρεστ αναδεικνυόταν νικήτρια της Eurovision!
Πώς πέρασε, όμως, εκείνη, την ώρα του διαγωνισμού; Όπως αρκετοί άνθρωποι στην Ευρώπη, με το σύζυγό της και παρέα μπροστά από την τηλεόραση. Βέβαια, η ίδια είχε και… ένα ενδιαφέρον παραπάνω.
Μόλις πια ήταν τετελεσμένο ότι η 20χρονη Έμιλυ θα έφερνε τον διαγωνισμό στην Κοπεγχάγη, οι φίλοι της ήταν εκείνοι που συνειδητοποίησαν τι ακριβώς είχε συμβεί και τι σημαίνει αυτό για τη δουλειά της Άνια, και άρχισαν να το πανηγυρίζουν! Η κρατική τηλεόραση της Δανίας ήταν εκείνη που «έβγαλε» προς τα έξω το φόρεμα, δηλαδή ότι είναι οργανικό, αλλά και τη σχεδιάστρια που το έφτιαξε- μάλιστα είναι από τις σπάνιες φορές που το εθνικό τηλεοπτικό κανάλι της Δανίας μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.
Είναι γνωστό ότι η Δανία είναι μία χώρα πρωτοπόρος σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος και ίσως να ήθελε να προμοτάρει και αυτό
Πιθανώς ρόλο να έπαιξε και το γεγονός ότι η Έμιλυ -την οποία δημοσιεύματα θέλουν να είναι γαλαζοαίματη και συγκεκριμένα δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτώρια- θεωρούνταν φαβορί από νωρίς.
«Εγώ, απλά έκανα αυτό που κάνω πάντα. Δεν ξέρω πως έγινε», λέει στη «Ροδιακή» η σχεδιάστρια, με μία χαλαρότητα και μία απλότητα που για όσους τη γνωρίζουν συνάδει με το χαρακτήρα της, αλλά όχι με τις στιγμές που ζει εκεί!

«It’s crazy», απαντάει όταν τη ρωτάμε τι γίνεται εκεί. «Είναι τρελό!» δηλαδή, και συμπληρώνει ότι έγινε «overnight», μέσα σε μία νύχτα.

Ροδίτισσα έραψε το φόρεμα της νικήτριας της EUROVISION

Πως έφθασε μέχρι εδώ
Η ίδια μέχρι και πέρυσι διατηρούσε κατάστημα μαζί με το εργαστήρι της -όπως συνηθίζεται εκεί- σε κεντρικό σημείο στην Κοπεγχάγη (βλ. φωτό), ωστόσο αποφάσισε να το κλείσει γιατί δεν την εξέφραζε αυτό.
Θεωρεί ότι το να έχει μαγαζί με συγκεκριμένο ωράριο, με στόχο μόνο να πουλάει κ.τλ., της στερεί από τη δημιουργικότητα και το πάθος της που είναι αυτό ακριβώς, το σχέδιο και η δημιουργία.
Έτσι, το έκλεισε και αυτή τη στιγμή διατηρεί, σε ένα στούντιο στην Κοπεγχάγη, το ατελιέ της, εκεί όπου έγιναν οι πρόβες και το fitting (βλ. φωτό) της φετινής νικήτριας της Eurovision, ενώ συνεργάζεται και με δυο φωτογράφους.
Τα ρούχα της διατίθενται επίσης σε επιλεγμένα καταστήματα στη Δανία, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα και στο Διαδίκτυο. Πως την επέλεξε η Δανέζικη αποστολή: Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε μία πολύ δημοφιλής τραγουδίστρια της ροκ στη Δανία, η οποία συμμετείχε στη δημιουργία του τραγουδιού της χώρας.
Κάποιος από την ομάδα φέρεται να πρότεινε για το ρούχο την Άνια, γνωρίζοντας προφανώς τη δουλειά της και θεωρώντας ότι ταιριάζει με το όλο concept της παρουσίας της χώρας τους στη Eurovision.
Έτσι, της έστειλαν e-mail και στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί της ο μάνατζερ της Έμιλυ και η “χημεία” ήταν καλή.
Μάλιστα, η Άνια δεν έφτιαξε μόνο το φόρεμα αλλά διακόσμησε και τα σακάκια των αντρών που πλαισίωναν την τραγουδίστρια στη σκηνή.
Για την Έμιλυ λέει ότι είναι «πολύ γλυκιά κοπέλα» και η συνεργασία τους ήταν άψογη. Άλλωστε, για την ίδια, η διακριτικότητα με τους πελάτες της είναι βασικό στοιχείο. «Όλοι πληρώνουν την ίδια τιμή», λέει.
Λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό, στο facebook η σελίδα της αλλά και εκείνη της φωτογράφου που συνεργάζεται και τράβηξε τις φωτογραφίες από τις πρόβες της Έμιλυ, της Lina Ahnoff είχαν πάρει “φωτιά” από ευχές.
Αν χαρακτήριζε κανείς το στυλ των ρούχων που φτιάχνει η Άνια θα το έλεγε «νεορομαντικό».

Άλλωστε, δεν κρύβει το θαυμασμό της για τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Στέλλα Μακάρτνεϊ αλλά και για τη «δική μας» Σοφία Κοκοσαλάκη που είναι αρκετά γνωστή στην Ευρώπη.

Ροδίτισσα έραψε το φόρεμα της νικήτριας της EUROVISION

Περιμένει πως και πως να έρθει στη Ρόδο
Όσο για εκείνη, μπορεί αυτή τη στιγμή να παίρνει μερίδιο της δημοσιότητας στη Σκανδιναβία από τη “χρυσόσκονη” της Eurovision και να βλέπει να ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για τη δουλειά της, αλλά εκείνο που θέλει είναι να έρθει γρήγορα ο Σεπτέμβρης για να έρθει στη Ρόδο όπως έχει προγραμματίσει.
Να ξυπνάει τα πρωινά στο σπίτι των γονιών της στη Σάλακο, να απολαμβάνει τον καφέ της κάτω από τον επιβλητικό Προφήτη Ηλία, να “πετάγεται” σε μία κοντινή παραλία και να κάθεται κάτω από τον καυτό ροδίτικο ήλιο που πάντα ήθελε «να παίρνει» μαζί της στην παγερή και βροχερή Κοπεγχάγη….

Πηγή: Η Ροδιακή

Σχετικά άρθρα