"Κούρεμα" δανείων έως και 95%!

Την ώρα που τα ελληνικά δικαστήρια προχωρούν σε γενναίο κούρεμα -που φτάνει και στο 95%- του χρέους των δανειοληπτών, η τρόικα επιχειρεί να «μπλοκάρει» κάθε νέα ρύθμιση που θα δώσει πραγματική ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης που θα επιτρέψει στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη ούτε και στην πρόσφατη ρύθμιση που βάζει εισοδηματικά κριτήρια, να αποπληρώσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο τα ελληνικά δικαστήρια συνεχίζουν να εκδίδουν αποφάσεις ριζοσπαστικές προς όφελος των «υπερχρεωμένων» δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Αχαρνών εξέδωσε δύο αποφάσεις που διαγράφουν χρέος δύο δανειοληπτών κατά 95% και 79% αντίστοιχα.

Τις συγκεκριμένες υποθέσεις χειρίστηκε το νομικό τμήμα της ΕΚΠΟΙΖΩ και σύμφωνα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου:

Διαγραφή χρέους κατά 95%. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών, 57 ετών, διαζευγμένος, συνταξιούχος αστυνομικός με μηνιαίο εισόδημα 1.475 ευρώ, με παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καλείται να καταβάλει σε συνολικό διάστημα 4 ετών το συνολικό ποσό των 9.600 ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 171.031,81 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι διαγράφεται το 95% των οφειλών του, δηλαδή 161.431,81 ευρώ, μεταξύ των οποίων και οφειλή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του αιτούντος, αφορούσαν αποκλειστικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών, δεν θεωρήθηκε ότι ο μεγάλος δανεισμός συνιστά από μόνος του λόγο στοιχειοθέτησης δόλιας περιέλευσης του σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών, όπως πρότειναν με τις ενστάσεις τους οι πιστώτριες τράπεζες.

Διαγραφή χρέους κατά 79%. Στην περίπτωση αυτή, οι αιτούντες ήταν σύζυγοι ηλικίας 60 και 59 ετών, με μια εξ αδιαιρέτου κατοικία, εμπορικής αξίας 85.000 ευρώ, και συνολική οφειλή άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

Με την απόφαση καλούνται να καταβάλουν για 24 χρόνια το ποσό των 300 ευρώ το μήνα (από 150 ευρώ έκαστος). Συνολικά θα καταβάλλουν ποσό ύψους 86.400 ευρώ και παράλληλα απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των οφειλών τους, ύψους 202.640,03 ευρώ, δηλαδή διαγράφεται το 78,69% των οφειλών τους.

Ο δικαστής έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι το εισόδημα της οικογένειας προέρχεται μόνο από τη σύνταξη του συζύγου, ύψους 1.154,49 ευρώ καθώς η σύζυγος είναι άνεργη.

Σχετικά άρθρα