ΠΓΔΜ και Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Άνισες προοπτικές ένταξης στην ΕΕ

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Διεύρυνση

Ενώ η Βοσνία και Ερζεγοβίνη απέχει ακόμη από το να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αποφάνθηκαν οι ευρωβουλευτές με δύο ξεχωριστά ψηφίσματα που υιοθέτησαν την Πέμπτη. Επέμειναν ότι όλες οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή περίπτωση.

ΠΓΔΜ- έναρξη συζητήσεων πριν τον Ιούλιο

“Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι ηγέτες τους επέδειξαν κουράγιο αντίστοιχο με αυτό που πρέπει να δείξουν και οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας. Αντίστοιχα ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι όταν είσαι στην ουρά και περιμένεις και συνεχώς σε σπρώχνουν πιο πίσω, κάποια στιγμή θα φύγεις εγκαταλείποντας την ουρά”, δήλωσε ο εισηγητής Richard Hewitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) ζητώντας από τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν άμεσα τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια χωρίς καθυστέρηση.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και σε καλύτερες σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, υποστηρίζει το κείμενο του ψηφίσματος. Τονίζεται ακόμη πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί χωρίς καθυστερήσεις και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σεβαστούν το κοινοβούλιο ως τον πιο σημαντικό δημοκρατικό θεσμό.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη- μένοντας ακόμη πιο πίσω

“Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δυστυχώς εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να δούμε ισχυρότερη δέσμευση και θέληση των πολιτικών ελίτ να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό όραμα σχετικά με τη συνολική κατεύθυνση της χώρας”, υπογράμμισε η εισηγήτρια Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία) προσθέτοντας ότι “προς όφελος των πολιτών θα πρέπει αυτή η καρκινική διαφθορά να καταπολεμηθεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος”.

Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως απαιτείται επειγόντως μία ουσιώδης συνταγματική μεταρρύθμιση, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να καταστεί η χώρα μία πλήρως λειτουργική δημοκρατία. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη πρέπει επίσης να εφαρμόσει την απόφαση του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ίσα δικαιώματα των πολιτών να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Η ενίσχυση των γυναικών και των νέων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η καλύτερη προετοιμασία για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες που επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές.

Σχετικά άρθρα