«Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση»

Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία της χώρας, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του το απόγευμα σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΤτΕ, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας V. Consancio.

O διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι πρόσφατη πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας της αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ. Προσέθεσε ότι τα οφέλη από την προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα μας εκτείνονται όμως και πέρα από τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή του, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και πάλι στο ρόλο του, παρέχοντας χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των εξελίξεων που μεσολάβησαν από την κορύφωση της κρίσης τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα ο κ. Προβόπουλος παρατήρησε ότι οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων (περιθώρια – spreads) έχουν μειωθεί κατά 25% ( 2.500 μονάδες βάσης, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 12% περίπου, τα τραπεζογραμμάτια που είχαν αποθησαυριστεί – βασική ένδειξη της ανασφάλειας που επικρατούσε – επιστρέφουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα, τέλος η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 35%.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την πρόβλεψη του για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λέξη GREXIT αντικαταστάθηκε προσφάτως από την λέξη GRECOVERY.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Costancio επεσήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο ακόμη και τις χώρες που διαθέτουν πλεονασματικά ισοζύγια πληρωμών. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέας της αυτά καθήκοντα.

Σχετικά άρθρα