Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξωδικαστικός συμβιβασμός Deutsche Bank-αμερικανικής κυβέρνησης
Εξωδικαστικός συμβιβασμός Deutsche Bank-αμερικανικής κυβέρνησης thumbnail

Εξωδικαστικός συμβιβασμός Deutsche Bank-αμερικανικής κυβέρνησης

DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος, dw.com
Kάποτε η Deutsche Bank ήταν διεθνώς πρότυπο. Σήμερα ο γερμανικός όμιλος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Έλυσε ωστόσο την Παρασκευή ένα σημαντικό από αυτά με το σχετικά χαμηλό πρόστιμο που της επέβαλε η αμερικανική δικαιοσύνη.


Ανακούφιση για τον Τζον Κράιαν, ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο είναι επικεφαλής της Deutsche Bank. Επιτέλους κατάφερε να λύσει το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα της τράπεζας, πετυχαίνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση στην υπόθεση αμφιλεγόμενων υποθηκών πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το πρόστιμο των σχεδόν 7 δις ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι τελικά πολύ χαμηλότερο από ό,τι φοβόντουσαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας. Θυμίζουμε ότι η αμερικανική Εισαγγελία είχε προτείνει πρόστιμο 14 δις! Αν είχε επιβληθεί αυτό το ποσό τότε η γερμανική τράπεζα θα τα «έβρισκε σκούρα», μιας και τα αποθέματά της δεν είναι σε θέση να καλύψουν ένα τόσο υψηλό πρόστιμο.


Όμως η Deutsche Bank πρέπει να δώσει λύσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα: το ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια, οι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές και η ψηφιοποίηση. Παράλληλα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει 7.800 αντιδικίες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία. Τέλος, σημαντικό αγκάθι είναι και οι ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.


Αντιμετώπιση της κρίσης με όπλο την λιτότητα


Την ίδια στιγμή ο επενδυτικός τομέας της Deutsche Bank, που υποτίθεται ότι είχε καταγράψει στο ενεργητικό του επικερδείς συμφωνίες, απεδείχθη εν τέλει ότι μάλλον ζημίωσε παρά ωφέλησε τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Και επειδή η επενδυτική δραστηριότητα είχε ως έδρα την οικονομική μητρόπολη της Νέας Υόρκης, Αμερικανοί Εισαγγελείς διεκδικούν αποζημιώσεις για περιπτώσεις που ανάγονται ακόμα και στο 2006. Ήδη η αμερικανική δικαιοσύνη έχει κάνει άλλους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες, όπως η Bank of America, η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, να «ματώσουν», με πολύ υψηλότερα πρόστιμα από αυτό που επέβαλε στην Deutsche Bank.


Το πρόστιμο των σχεδόν 7 δις ευρώ ήταν τελικά… καλή είδηση για την τράπεζα. Ακόμα και η μετοχή ανέβηκε από ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 18 ευρώ.


Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα κατάφερε πολλά το 2016. Που σημαίνει ότι η Deutsche Bank θα συνεχίζει να πετά από πάνω της βαρίδια, όπως οι μη κερδοφόρες και ριψοκίνδυνες επενδύσεις, να προχωρά σε αντικατάσταση παλαιών στελεχών και προπαντός (να επιλέγει) λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X