Αρχική / More / Anna's Notes / Φλωμπέρ, Η αισθηματική αγωγή: Το ωραιότερο βιβλιο που διάβασα τα Χριστούγεννα
Φλωμπέρ, Η αισθηματική αγωγή: Το ωραιότερο βιβλιο που διάβασα τα Χριστούγεννα thumbnail

Φλωμπέρ, Η αισθηματική αγωγή: Το ωραιότερο βιβλιο που διάβασα τα Χριστούγεννα

 


Φλωμπέρ, Η αισθηματική αγωγή. Εκδόσεις Οδυσσέας


Ένα μοναδικό μυθιστόρημα!! Κοινωνικό, ερωτικο, ιστορικό. 


Σκιαγραφεί την ταραγμένη εποχή της περιόδου 1840-1851 στη Γαλλία οπου οι κοινωνία ξεσπάει πετυχημένα αυτη τη φορά, τη βίαιη οργή της για την αλλαγή του καθεστώτος, της βασιλειας του Λουδοβικου-Φιλιππου, με μονη αιτία το μίσος της αδικίας και κατορθώνουν την παραίτηση του και τον σχηματισμό δημοκρατικής κυβέρνησης.


Αποτέλεσμα εικόνας για η αισθηματική αγωγήaΑυτοβιογραφικός ο Γκυσταβ Φλωμπερ – ένας απο τους μεγαλύτερους παγκόσμιους συγγραφείς της ιστορίας- σε μια εποχή βαθιάς κοινωνικής αλλαγής, ακτινογραφεί την μεσοαστική και αστική τάξη, ανιχνεύοντας την διάλυση ιδεών, προσώπων και αξιών. 


Όλα αυτά μέσα απο το χρονικό ενός ανεκπλήρωτου έρωτα!
Είναι τοσο σπουδαίος συγγραφέας που νιώθω την ανάγκη να σας παραθέσω αποσπάσματα απο το βιβλίο και να νιώσετε το μεγαλείο της γραφής του!!" Δεν ήξερε τι άβυσσο αδιαφορίας κλείνει η υψηλή κοινωνία"

" Υπάρχουν άνθρωποι που για μονη τους αποστολή χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι που τους περνά κανείς όπως τις γέφυρες και πάει παραπέρα"

" Για πρώτη φορά στη ζωη του ένιωθε ν'αγαπιέται. Και αυτη η πρωτόγνωρη ηδονή του φούσκωνε τα φυλλοκάρδια απο αγαλλίαση"

" Καταφεύγει κανεις στη μετριότητα, όταν απελπιστει για την ομορφιά που ονειρεύτηκε"

" Ολοι οι άλλοι αγωνίζονται για τον πλούτο, δόξα, δύναμη! Εγω δεν έχω επάγγελμα, είστε η μοναδική μου απασχόληση, όλη μου η περιουσία, ο σκοπός, το κέντρο της ζωης μου, της σκέψης μου. 
Χωρίς εσας δεν μπορώ να ζήσω, οπως δεν μπορώ και χωρίς τον αέρα τ' ουρανού"

" Εποχή σύνεσης και τρυφεράδας, οπου η αρχή της ωριμότητας δίνει στο βλέμμα μια βαθύτερη φλόγα καθώς η ψυχική ορμή σμίγει με την πείρα της ζωης και τ'ολοκληρωμένο άτομο, στο τέλος της άνθησης του πλημμυρίζει απο πλούτη, μέσα στην αρμονία της ομορφιάς του"

" Μια ευκαιρία ξαναπαρουσιαζεται, αλλά μια ανοησία δεν επανορθώνεται ποτε"

" Όσο δυνάμωνε ο έρωτας, τόσο οι τρόποι τους έπαιρναν κάτι το συγκρατημένο"

" Αυτοί που δείχνουν τη μεγαλύτερη αφοσίωση, ειναι πάντα παραγνωρισμενοι"

" Το πολιτισμικό έργο ειναι κοινό. Όλοι συντρέχουν στο να υποκαθιστούν τον εγωισμό με την αδελφοσύνη, τον ατομικισμό με την συνεργασία, τον κατακερματισμό με την υψηλή παιδεία"

" Η ευδαιμονία του, του φαινόταν φυσική και αξεχωριστη απο την ύπαρξη αυτης της γυναίκας"

" Η πολιτική λογοκοπια και το καλό φαΐ, αποκοιμιζαν την ηθική του"

" Κοντά της δεν δοκίμαζε την έκσταση όλης του της ύπαρξης. Μα την ποθούσε σαν κατι ανώμαλο, δύσκολο, γιατί ηταν αριστοκράτισσα  πλούσια, θρήσκα και την φανταζόταν με συναισθηματικές λεπτότητες, σπάνιες σαν τις δαντέλες της, με φετίχ πάνω στο δέρμα της, με συστολή μέσα στα βίτσια της"

Καλή απόλαυση σε όσους δεν έχετε το έχετε διαβάσει!!
Άννα Δρούζα

Kαι λίγα λίγα για τον συγγραφέα


Αποτέλεσμα εικόνας για Gustave Flaubert


Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (Gustave Flaubert, 12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για την πρώτη του δημοσιευμένη νουβέλα, Μαντάμ Μποβαρύ (1857), και για τη σχολαστική του αφοσίωση στην τέχνη και το στυλ του.


Αποτέλεσμα εικόνας για madame bovary book


Η δημοσίευση της Μαντάμ Μποβαρύ προκάλεσε σκάνδαλο και υπήρξε αιτία ποινικής δίωξης του συγγραφέα και του εκδότη. Αναγνωρίστηκε όμως τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη εξεικόνιση των ηθών και της ζωής. Περίφημο είναι και το "μυθιστόρημα μαθητείας" του Φλωμπέρ L’Éducation sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X