Κοινό «μέτωπο» Γαλλίας- Ιταλίας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε στη Ρώμη ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ένα “κοινό πρόταγμα”, δηλαδή “να εξέλθουν από την κρίση” και “να αντιμετωπίσουν την ανεργία, ιδίως των νέων”.

“Έχουμε τώρα μια κοινή επιτακτική ανάγκη και αυτή η κοινή επιτακτική ανάγκη είναι να βγούμε από την κρίση και να επιτύχουμε η ανάπτυξη. . . να τεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ιδίως την ανεργία των νέων”, δήλωσε ο Μοσκοβισί στον Τύπο, επαναλαμβάνοντας τρεις φορές τη λέξη “ανάπτυξη” για να τονίσει τη σημασία της.

“Είναι για εσάς προτεραιότητα, όπως είναι και για εμάς προτεραιότητα. Υπάρχει ανάμεσά μας μια μακρά παράδοση συνεργασίας που θα συνεχιστεί”, είπε ο Γάλλος υπουργός μετά τη συνομιλία του με τον Ιταλό ομόλογό του Φαμπρίτσιο Σακομάνι.

“Έχουμε μια κοινή επιδίωξη, να βρούμε στην Ευρώπη τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής, που πραγματοποιείται σε καλό ρυθμό, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. . . και της ανάπτυξης”, συνέχισε ο Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος υπουργός εκθείασε τη νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα.

“Είναι πολύ σημαντικό για μένα να επισκέπτομαι τη νέα ιταλική κυβέρνηση. . . για να υπογραμμίσω τη σημασία και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας. Είμαστε πολύ σημαντικοί οικονομικοί εταίροι”, σημείωσε.

“Είμαστε, επίσης, πολιτικοί εταίροι πρωταρχικής σημασίας και αυτό που θα ήθελα να κάνω αρχίζοντας είναι να χαιρετίσω τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του φίλου μου Ενρίκο Λέτα για τον επαναπροσανατολισμό του προς την έξοδο από την κρίση, για τον προσδιορισμό των λύσεων που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε στην Ευρώπη ανάπτυξη και απασχόληση”, τόνισε ο Μοσκοβισί.

“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για να προετοιμάσουμε από κοινού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, για να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας στον αγώνα κατά της ανεργίας, ιδίως για τον προσδιορισμό των δράσεων για την ανεργία των νέων,” συνέχισε ο Μοσκοβισί.

“Το μήνυμα είναι απλό, τώρα όπως και στο παρελθόν, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μια εξαιρετικά συγκλίνουσα προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για τη ζώνη του ευρώ”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Ιταλός ομόλογός του δήλωσε από την πλευρά του ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης Λέτα είναι η “μείωση του κόστους που επιβαρύνει την εργασία και τις επιχειρήσεις, καθώς και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.

Αναφορικά με το κόστος της αναχρηματοδότησης του τεράστιου ιταλικού χρέους, που ανέρχεται σε σχεδόν 130% του ΑΕΠ, ο Σακομάνι εκτίμησε ότι με τα επιτόκια της ΕΚΤ που είναι “κοντά στο μηδέν”, υπάρχει “ένα περιθώριο για να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα (επιτόκια)” της Ιταλίας, η οποία πληρώνει περίπου 4% για τα δεκαετή ομολόγά της.

Σχετικά άρθρα