Έπεσαν υπογραφές στα Τίρανα για την κατασκευή του αγωγού TAP

Μνημόνιο κατανόησης, για την κατασκευή του αγωγού TAP, υπογράφηκε στα Τίρανα, μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα “αναδειχθεί νικητής”, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

“Μια μεγάλη απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, σχετικά με την πορεία του αγωγού. Για χρόνια η κοινοπραξία αυτή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σχεδόν ο καθένας που ρίχνει μια ματιά στον χάρτη της πορεία του σχεδίου, διαπιστώνει ότι αυτό είναι το “φυσικό μονοπάτι”, απ΄ όπου πρέπει να περάσει ο αγωγός αυτός” δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι “η περιοχή μας είναι μια περιοχή με πραγματικές δυνατότητες και δυναμισμό για τα επόμενα χρόνια. Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα με την πλήρη συναίνεση της ιταλικής και την ελληνικής κυβέρνησης είναι, επίσης, απόδειξη της μεγαλύτερης ‘δίψας’ για φυσικό αέριο στην περιοχή “, δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

H κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, αναμένεται να λάβει μια απόφαση τον Ιούνιο για να καθορίσει τη διαδρομή θα ακολουθήσει ο αγωγός, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός TAP, αν κερδίσει απέναντι στο Nabucco, αναμένεται να κατασκευαστεί, στο τμήμα που διέρχεται από την Αλβανία, στα μέσα του 2015 και θα διαρκέσει περίπου 3,5 χρόνια, ενώ θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα