Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / OHE: Κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας
Αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αναμένει πλέον ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014, κάτι που αποδίδει στην αναμενόμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ.Σε μια αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσής του που τιτλοφορείται "Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", η διεύθυνση οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA) τονίζει ότι "εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες (. . .) οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης".Πέραν της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία "παραμένει ένας μείζων παράγοντας (οικονομικού) κινδύνου", και των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η DESA επικαλείται και "νέους μεσοπρόθεσμους κινδύνους", όπως οι "δυνητικά βλαβερές συνέπειες" των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ιαπωνία για να τονώσει την οικονομία της. Η έκθεση αναφέρεται σε μια "ταχεία υποτίμηση του γεν". Η επιτυχία των ιαπωνικών μέτρων "παραμένει αβέβαιη", αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει παρ' όλ' αυτά ότι η Ιαπωνία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,3% το 2013 και 1,6% το 2014, προβαίνοντας σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες, τον Δεκέμβριο του 2012 (0,6% το 2013, 0,8% το 2014).Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Σαμσάντ Άχταρ, επισήμανε ωστόσο ότι η "παράτολμη" πολιτική που ασκεί η ιαπωνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η δυνατότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος της, και αυτό συνεπάγεται "κινδύνους για αρκετές αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες".Ο ΟΗΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν έχει σταματήσει να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τον τελευταίο χρόνο: από 2,7% στο 2,4%, και κατόπιν στο 2,3% για το 2013, και από 3,2% σε 3,1% για το 2014.

OHE: Κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας

Αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αναμένει πλέον ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014, κάτι που αποδίδει στην αναμενόμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Σε μια αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσής του που τιτλοφορείται "Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", η διεύθυνση οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA) τονίζει ότι "εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες (. . .) οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης".

Πέραν της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία "παραμένει ένας μείζων παράγοντας (οικονομικού) κινδύνου", και των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η DESA επικαλείται και "νέους μεσοπρόθεσμους κινδύνους", όπως οι "δυνητικά βλαβερές συνέπειες" των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ιαπωνία για να τονώσει την οικονομία της. Η έκθεση αναφέρεται σε μια "ταχεία υποτίμηση του γεν".

Η επιτυχία των ιαπωνικών μέτρων "παραμένει αβέβαιη", αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει παρ’ όλ’ αυτά ότι η Ιαπωνία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,3% το 2013 και 1,6% το 2014, προβαίνοντας σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες, τον Δεκέμβριο του 2012 (0,6% το 2013, 0,8% το 2014).

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Σαμσάντ Άχταρ, επισήμανε ωστόσο ότι η "παράτολμη" πολιτική που ασκεί η ιαπωνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η δυνατότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος της, και αυτό συνεπάγεται "κινδύνους για αρκετές αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες".

Ο ΟΗΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν έχει σταματήσει να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τον τελευταίο χρόνο: από 2,7% στο 2,4%, και κατόπιν στο 2,3% για το 2013, και από 3,2% σε 3,1% για το 2014.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X