Για δεύτερη ημέρα καταθέτει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε σήμερα στο γαλλικό ειδικό δικαστήριο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais επί των ημερών της ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί. Η ακροαματική διαδικασία θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον ως γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ κατέθεσε χθες επί δώδεκα ώρες ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την επιλογή της για προσφυγή στην ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία προς επίλυσιν της διαφοράς των δύο πλευρών αναφορικά με την μεταπώληση της Adidas, διευθέτηση που επέτρεψε στον Γάλλο επιχειρηματία να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο απ’ό,τι εκτιμάται ότι θα λάμβανε δια της δικαστικής οδού.

Οι δικαστές του ειδικού δικαστηρίου, που έχει την αρμοδιότητα να εκδικάζει αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, είναι πιθανόν να αποφασίσουν μετά την ακροαματική διαδικασία, την απαγγελία κατηγοριών κατά της Κριστίν Λαγκάρντ για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και , κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί.

Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα