Δικαστικό θρίλερ για τη Λαγκάρντ

Για δεύτερη ημέρα καταθέτει σε γαλλικό ειδικό δικαστήριο – που έχει την αρμοδιότητα να εκδικάζει αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους – η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais επί των ημερών της ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από αυτήν θα κριθεί το μέλλον της Λαγκάρντ ως διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ κατέθετε επί δώδεκα ώρες σχετικά με την απόφασή της για προσφυγή στην ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς των δύο πλευρών αναφορικά με την μεταπώληση της Adidas, διευθέτηση που επέτρεψε στον Γάλλο επιχειρηματία να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι δικαστές να αποφασίσουν μετά την ακροαματική διαδικασία, την απαγγελία κατηγοριών κατά της Κριστίν Λαγκάρντ για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Από νομικής πλευράς, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί από τη θέση της στο ΔΝΤ, καθώς η υπόθεση αφορά στα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Ωστόσο, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, η απόφαση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ και ειδικότερα των ΗΠΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί πούλησε το ποσοστό του στην εταιρία Adidas στην Credit Lyonnais, ωστόσο έμεινε δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεσή του η τράπεζα και αργότερα αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της. Το 2007, η Κριστίν Λαγκάρντ θεώρησε πως η συγκεκριμένη διαμάχη θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι μέσω της δικαστικής οδού αλλά μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Τότε, το κράτος επέδωσε στον Ταπί το ποσό των 403 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. του επιδόθηκαν για ψυχική οδύνη.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μάλιστα τις στενές σχέσεις που είχε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί με τον Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απόφαση Σαρκοζί η διευθέτηση της συγκεκριμένης διαμάχης μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Μάλιστα, σημειώνουν και τη βοήθεια που είχε προσφέρει ο Ταπί στον Σαρκοζί για την εκλογή του το 2007. Ο Ταπί έχει διατελέσει πρόεδρος της Ολι

Σχετικά άρθρα