Τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι σας!

Πενταπλάσιος κίνδυνος να εμφανιστεί το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου υπάρχει στα μωρά, που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους, ακόμα και εάν αυτοί δεν ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού ρίσκου (κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών).

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως με το να έχουν το βρέφος δίπλα τους στο κρεβάτι θα προλάβουν το περιστατικό και έχουν λιγότερες πιθανότητες να το χάσουν, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Σε ηλικίες μέχρι τριών μηνών, σύμφωνα με τη στατιστική, 23 στα 100.000 μωρά χάνουν τη ζωή τους από το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου, εάν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, ενώ ο αριθμός πέφτει στα 8 παιδιά, εάν απλά κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο.

Οι ερευνητές είναι απόλυτοι και υποστηρίζουν ότι εννέα στα δέκα παιδιά, που πέθαναν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, θα ζούσαν εάν δεν είχαν κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με τον γονιό τους.

Η μελέτη έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και οι επιστήμονες ερεύνησαν διεξοδικά τους θανάτους 1.472 με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το 22,2 %

των μωρών, που «έφυγαν» λόγω του συνδρόμου του αιφνιδίου θανάτου, είχαν κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η μητέρα –παρόλο που θήλαζε- έκανε υπερβολική χρήση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η πιο πρακτική τακτική, ώστε να αποφύγουν το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου, είναι να κοιμούνται τα βρέφη σε χωριστό κρεβάτι και ανάσκελα.

 

Πηγη: mother

Σχετικά άρθρα