Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νταβός: το πρωί μεσαία τάξη, το βράδυ "λιτά" πάρτυ
Νταβός: το πρωί μεσαία τάξη, το βράδυ "λιτά" πάρτυ  thumbnail

Νταβός: το πρωί μεσαία τάξη, το βράδυ "λιτά" πάρτυ

Αντρέας Μπέκερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου, dw.com / Καθημερινή, real.gr 


 


Μετά τις εκλογικές νίκες λαϊκιστικών κομμάτων το μήνυμα έφτασε μέχρι το Νταβός, ότι δηλαδή κάτι θα πρέπει να αλλάξει με την παγκοσμιοποίηση. Αλλά τι ακριβώς; Οικονομολόγοι επισημαίνουν την έλλειψη οράματος στην Ευρώπη.


Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανθρώπων που ανήκουν οικονομικά στη μεσαία τάξη ανέβηκε σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια και οφείλεται στην οικονομική άνθηση των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Βραζιλία. Αν όμως περιορίσει κανείς τη ματιά μόνο στις βιομηχανικές χώρες, τότε θα παρατηρήσει αντίθετη τάση. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ παλαιότερα το ποσοστό της μεσαίας τάξης αντιπροσώπευε το 60% του πληθυσμού, τώρα μειώθηκε στο 50%, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Σημάδια κρίσης


"Η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε γιατί ο πλούτος συσσωρεύεται προς τα πάνω και πολλοί διολισθαίνουν προς τα κάτω", είπε η Λαγκάρντ στο Νταβός. "Η ασθενική οικονομική ανάπτυξη και οι μεγαλύτερες ανισότητες αποτελούν τα υλικά που οδηγούν στην κρίση της μεσαίας τάξης στις βιομηχανικές χώρες". Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, όπου η μεσαία τάξη δέχεται πιέσεις.


"Η μεσαία τάξη δεν έχει πλέον αυταπάτες σε ό,τι αφορά το μέλλον" δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας. "Είναι απογοητευμένη γιατί τα παιδιά της έχουν κακές προοπτικές απασχόλησης. Και επίσης γιατί το κοινωνικό σύστημα προσφέρει λιγότερη ασφάλεια". Έτσι δεν είναι απορίας άξιο που πολλοί απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα και τις λύσεις που προσφέρουν. "Αυτό το 'όχι' κυριαρχεί στο μεταξύ στην πολιτική γεωγραφία", επισημαίνει ο Πάντοαν, "αποτελεί σημάδι της κρίσης. Γι' αυτό θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο πολιτικής καθοδήγησης και να προσφέρουμε αξιόπιστα και μακροπρόθεσμα πρότζεκτ. Μόνο τότε θα μπορεί να προκύψει συναίνεση στη μεσαία τάξη, που είναι απαραίτητη για μεταρρυθμίσεις".


Ωστόσο, στην Ευρώπη δεν διακρίνεται όραμα για κάποια λύση, σε αντίθεση με το Brexit των Βρετανών ή τον Τραμπ των Αμερικανών. "Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς, αλλά τουλάχιστον υπάρχει όραμα", παρατηρεί ο Πάντοαν. "Αλλά εμείς στην Ευρώπη δεν έχουμε όραμα, τουλάχιστον τίποτα που να έδινε ένα ανάλογο δυνατό μήνυμα".


Τώρα πώς θα εξελιχθεί το όραμα του Τραμπ, να κάνει την Αμερική και πάλι μεγάλη, κανείς δεν ξέρει. "Δεν ξέρουμε ούτε και το ποια πολιτική θα ακολουθήσει", πρόσθεσε η Λαγκάρντ, "δεν ξέρουμε λεπτομέρειες από το σχέδιό του, εάν έχει ένα τέτοιο σχέδιο". Ο οικονομολόγος στο Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς έχει τη βεβαιότητα ότι η μεσαία τάξη δεν πρόκειται να ωφεληθεί από την πολιτική Τραμπ. "Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ο παραδοσιακός λαϊκισμός βλάπτει εκείνους που υποτίθεται ότι καλείται να βοηθήσει", υποστηρίζει ο Σάμερς, που διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα και οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα.


Ο νέος Πρόεδρος πίεσε κάποιες αμερικανικές εταιρείες να μην μεταφέρουν τον τόπο παραγωγής στο Μεξικό και υποσχέθηκε να τις αφήσουν ανέγγιχτες εντός της χώρας. Παράλληλα η προσβλητική συμπεριφορά του απέναντι στο Μεξικό οδήγησε στο να χάσει το μεξικανικό πέσο 15% της αξίας του απέναντι στο δολάριο. "Η εξέλιξη κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το Μεξικό ως τόπο παραγωγής", υποστηρίζει ο Σάμερς. "Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μεταφερθούν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ στο Μεξικό".


"Το βασικό πρόβλημα της μεσαίας και εργατικής τάξης δεν είναι ούτε η παγκοσμιοποίηση, ούτε η ψηφιοποίηση, αλλά η διαχρονική αποτυχία της πολιτικής και μάλιστα παγκοσμίως" σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος. "Η διεθνής πολιτική κοινότητα έχει ξοδέψει μεγάλη ενέργεια για να προστατέψει με άδειες ευρεσιτεχνίας και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πολυεθνικούς κολοσσούς. Εάν αφιέρωνε μόνο το 1/10 της ενέργειας στο πώς θα μπορούσε να απαγορευτεί η φυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους και να εμποδίσει εταιρείες από το να παρακάμπτουν τους κανόνες, τότε θα υπήρχε ένας κόσμος, στον οποίο θα ήθελα να ζήσω". Σε αυτό τον κόσμο η μεσαία τάξη θα μπορούσε να πειστεί πιο εύκολα για τα προτερήματα της παγκοσμιοποίησης, πιστεύει ο Σάμερς.


Στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit, το Νταβός ήταν κάπως διαφορετικό και πιο συγκρατημένο από άλλες χρονιές σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση των θαμώνων του, μεταφέρει η Καθημερινή.


Δεν υπήρξαν φέτος πολλά από τα καθιερωμένα πάρτυ, ιδιαιτέρως από τράπεζες όπως οι Standard Chartered και Bank of America που αποφάσισαν να περιορίσουν τις δαπάνες για βραδινή διασκέδαση, ενώ κάποιες άλλες όπως η Citigroup και η Barclays διοργάνωσαν πολύ πιο περιορισμένες εκδοχές των γνωστών πάρτυ στην ελβετική πόλη.


Στο δείπνο που διοργάνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, παρευρέθησαν ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC Holdings Plc, ο Λάρι Φινκ επικεφαλής του fund BlackRock INc και ο Τζο Χάρλαν, αντιπρόεδρος του κολοσσού της Dow Chemical Co όπως και η αφρόκρεμα της σαουδαραβικής επιχειρηματικής κοινότητας.


Οι ομιλίες που εκφώνησαν ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco ήταν, πάντως, σύντομες.


Στους διαδρόμους αλλά και στο περιθώριο των συζητήσεων σε κάθε στρογγυλή τράπεζα, οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν φέτος είχαν τη διάθεση να συζητήσουν ένα και μοναδικό θέμα: τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Corporation America, Μάρτιν Γιουρνέκιαν, "το 99% των συζητήσεων εδώ αφορά τον Τραμπ", ενώ ο Ινδός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Vedanta Resources, Ανίλ Αγκαργουάλ, δήλωνε πως μπορεί "να κατανοήσει τι συμβαίνει με τον Τραμπ, καθώς μερικοί από εμάς έχουν κάπως κουραστεί από τη γραφειοκρατία και το παλιό σύστημα".


Σε όσα πάρτυ διοργανώθηκαν στην πόλη εμφανίστηκαν, πάντως, πολλά από τα γνωστά και συνήθη πρόσωπα όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase and Co, Τζέιμι Ντίμον, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και η Ανα Μπεατρίζ Μπάρος, μοντέλο από τη Βραζιλία με τον σύζυγό της.


Ξεφάντωσε η Google


Το πιο πολυσυζητημένο πάρτυ στο φετινό Νταβός ήταν αυτό που διοργάνωσε η Google στο InterContinental Hotel.

Επίσης, κατά την πάγια τακτική του των τελευταίων ετών, ο επενδυτής Άντονι Σκαραμούτσι, που έχει αναλάβει σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, παραχώρησε δεξίωση στο φημισμένο Hotel Europe στην οποία προσέφερε ένα εντυπωσιακό κατάλογο από πανάκριβα κόκκινα κρασιά και σαμπάνιες.


Σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφερε ότι τις ημέρες πριν από τη διοργάνωση κατέφθασε στο ελβετικό θέρετρο ένας "πραγματικός στρατός" από καμαριέρες, γκαρσόνια, πορτιέρηδες και μπάρμαν που φτιάχνουν κοκτέιλ για τους θαμώνες του Φόρουμ.


Η βρετανική εφημερίδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα πολυτελή καταλύματα στα οποία κοιμήθηκαν οι ισχυροί του κόσμου, το προσωπικό που τους εξυπηρέτησε κοιμόταν σε δωμάτια με πέντε κλίνες το καθένα και παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της ανισότητας ήταν κεντρικό στο φετινό Νταβός.


Σε άλλο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της βρετανικής Telegraph σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης έληξε απογοητευτικά: το δείπνο που προσφέρθηκε στους δημοσιογράφους δεν ήταν ανάλογο των πολυτελών εδεσμάτων για όσους συμμετείχαν, περιλάμβανε απλά τυροπιτάκια και κέικ.


Τέλος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός απέφυγε τα πολλά κοκτέιλ πάρτυ μετά το σκι, που αποτελούν κάτι σαν σήμα κατατεθέν του Νταβός.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X