Η βροχή και οι αστυνομικές ενισχύσεις περιόρισαν τα βίαια επεισόδια

Η βροχή και οι αστυνομικές ενισχύσεις περιόρισαν τη χθεσινή νύκτα τα επεισόδια βίας στα προάστια της Στοκχόλμης, όπου σημειώθηκαν μεμονωμένοι εμπρησμοί αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία που έκανε λόγο για την πιο ήρεμη νύκτα εδώ και μία εβδομάδα. Η αστυνομία κατέγραψε μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμού αυτοκινήτων στα φτωχά προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας που κατοικούνται από μετανάστες.

“Δεν ήταν όπως τις προηγούμενες νύκτες που οι άνθρωποι πυρπολούσαν αυτοκίνητα για να προσελκύσουν αστυνομικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, για τούς επιτεθούν στη συνέχεια με πέτρες”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ανάπτυξη αστυνομικών ενισχύσεων από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε και οι περιπολίες πολιτών συνέβαλαν στην πτώση της έντασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν περιστατικά εμπρησμού αυτοκινήτων και κτιρίων και στην πόλη Ερεμπρο, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης.

Τη νύκτα της Παρασκευής τα επεισόδια βίας επεκτάθηκαν από την πρωτεύουσα σε μικρότερες πόλεις της χώρας, όπως η Ουπσάλα, το Ερεμπρο και το Λίνκεπινγκ, δημιουργώντας φόβους για την επέκταση των ταραχών της Στοκχόλμης σε ολόκληρη τη Σουηδία.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 69χρονου κατοίκου της φτωχής συνοικίας Χούσμπι στα περίχωρα της πρωτεύουσας και άνοιξαν στη Σουηδία τη συζήτηση για τον βαθμό της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών που αποτελούν το 15% του σουηδικού πλοηθυσμού, κατοικούν στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων και πλήττονται από ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σχετικά άρθρα