Η έγχυση βλαστοκυττάρων βελτίωσε την κατάσταση ασθενών με εγκεφαλικό

Πέντε πάσχοντες από εγκεφαλικό με σοβαρές αναπηρίες εξαιτίας του παρουσίασαν μικρά σημάδια βελτίωσης έπειτα από την έγχυση βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Ο καθηγητής Keith Muir, επικεφαλής του προγράμματος SINAPSE στο Ίδρυμα Νευροεπιστήμης & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που πραγματοποίησε τη θεραπεία, λέει ότι έχει εκπλαγεί από την ήπια έως μέτρια βελτίωσή τους.

Ωστόσο τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί με βεβαιότητα πως αυτή οφείλεται αμιγώς στην πειραματική θεραπεία.

Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιασθούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εγκεφαλικών, το οποίο αρχίζει αύριο στο Λονδίνο.

Οι πέντε ασθενείς συμμετέχουν σε μία μικρή κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Southern της Γλασκώβης. Συνολικώς λαμβάνουν μέρος εννέα 60άρηδες, 70άρηδες και 80άρηδες εθελοντές.

Στόχος της μελέτης είναι να αξιολογήσει την ασφάλεια της μεθόδου, κατά την οποία εγχέονται βλαστικά κύτταρα στα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα έως τώρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς δεν εκδήλωσαν κάποια παρενέργεια έπειτα από την έγχυση, καθώς και ότι απέδωσε αρκετά σε περισσότερους από τους μισούς.

Μολονότι είναι νωρίς για να λεχθεί πως η βελτίωσή τους οφείλεται στα βλαστοκύτταρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από εγκεφαλικό δεν αναρρώνουν άλλο όταν περάσουν έξι μήνες από το εγκεφαλικό.

Οι ασθενείς της μελέτης όμως έπαθαν το εγκεφαλικό έξι μήνες έως πέντε χρόνια πριν υποβληθούν στην έγχυση, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ πιθανό η βελτίωσή τους να οφείλεται στα βλαστοκύτταρα.

“Αυτά που βλέπουμε είναι απίθανο να μπορούν να εξηγηθούν αλλιώς

Σχετικά άρθρα