HΠΑ: Ανοίγουν 1 χρόνο για άνεργους έλληνες

Νέοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών από την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούν να εργαστούν για ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια μιας «νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας».

Αν και δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις δύο χώρες, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε, οι πόρτες των ΗΠΑ ανοίγουν σε νέους των παραπάνω ειδικοτήτων, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου λιγότεροι από πέντε χιλιάδες υπήκοοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ κατά το περυσινό έτος. Τα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκτιμούν πως Ελλάδα και Κύπρος συγκαταλέγονται σ’ αυτές.

Αν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος, θα επιτρέψει σε ομογενείς επιχειρηματίες να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό ελλήνων υπηκόων. «Θα χρειάζεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία των ελληνικών, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά», δηλώνει ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ οδηγεί στη νομιμοποίηση εκατομμύρια λαθρομετανάστες. Οι ΝΥTimes σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρουν πως ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν «ομάδες πίεσης», με σκοπό να επηρεάσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο να δώσουν περισσότερες βίζες σε υπηκόους τους, μέσα στα πλαίσια της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.

Σχετικά άρθρα