«Σημαντικά περιθώρια αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας»

Την εκτίμηση ότι, οι ελληνικές εξαγωγές θα συνεχίσουν τη θετική τους πορεία και στη διάρκεια του 2013, διατυπώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σε δηλώσεις του από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής “Go International”, η οποία διοργανώνεται από την Εurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ελληνικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν το 2012 σε σχέση με τα επίπεδα του 2004 και περιμένουμε συνέχιση της θετικής αυτής πορείας και το 2013, ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: Εξαγωγές, τουρισμός και αποκρατικοποιήσεις θα είναι η σημαντική συμβολή στη σωτηρία της οικονομίας μας. Γίνεται πλέον σαφές ότι, το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών έχει σήμερα χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά. Η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια οδηγεί την ελληνική οικονομία στην έξοδό της από την κρίση, ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, επισημαίνοντας ότι τα θεμέλια για να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία τέθηκαν με τις αποφάσεις για το PSI και τη δανειακή σύμβαση στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας αναφερόμενος στις ενδείξεις για συνέχιση της θετικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των αιτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων στα γραφεία των εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων των διπλωματικών μας αποστολών ανά τον κόσμο, για ενημέρωση για θέματα που αφορούν οικονομικά στοιχεία των χωρών αυτών και κλάδους, όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες προώθησης ελληνικών προϊόντων, έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση και προέρχονται και από επιχειρήσεις που, μέχρι σήμερα, δεν είχαν καθόλου εξαγωγικό προσανατολισμό.

Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική οικονομία ο κ. Κούρκουλας, επισήμανε ότι, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, όχι μόνον σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε ότι, η ανεργία είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι, όταν ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί.

Αναφερόμενος στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας, ο κ. Κούρκουλας επισήμανε ότι, δεν αντικατοπτρίζουν τις άριστες πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αναβάθμισης, ένα θέμα, που θα συζητήσει αργότερα σήμερα και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας για Ευρωπαϊκά θέματα Αλεξέι Μέσκοφ (Alexey Meshkov). Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα εργαστεί γενικότερα για την ακόμη περαιτέρω σύσφιγξη των ευρωπαϊκών σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, που αποτελεί και στρατηγικό της εταίρο, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα