Τέταρτο διαστημικό ταξίδι για τον «Έλληνα» κοσμοναύτη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Φιόντορ (Θεόδωρο) Γιουρτσίχιν (σ.σ. Γραμματικόπουλο εκ μητρός), ο οποίος θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες (στις 00:31, ξημερώματα της 29ης Μαΐου) από το θρυλικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν για ένα ακόμη ταξίδι για το διάστημα – το τέταρτο συνολικά. Μαζί του θα είναι ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano (European Space Agency) και η Αμερικανίδα Karen Nyberg (NASA).

Μπορεί αυτή τη φορά στο Μπαϊκονούρ να μην έχουν μαζευτεί Έλληνες της Ρωσίας για να ευχηθούν “καλό κατευόδιο” στον Γιουρτσίχιν, όπως έγινε τις δύο προηγούμενες φορές, αλλά οι Έλληνες της Μόσχας φρόντισαν να γράψουν ένα γράμμα στον δικό τους “Ήρωα της Ρωσίας” (σ.σ. με αυτό το ανώτατο βραβείο τιμήθηκε πριν από μερικά χρόνια) και του Πόντου.

“Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε μαζί σου, με την οικογένεια και τους γονείς σου, τη μητέρα Μικρούλα και τον πατέρα Νικόλα, τον αδελφό σου Παναγιώτη, που μένουν στη Θεσσαλονίκη …” γράφουν – μεταξύ άλλων – στην επιστολή.

Για πολλούς Έλληνες ανά τον κόσμο θα μείνει αξέχαστη η στιγμή που ο Γιουρτσίχιν, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, έφερε στις 8 Ιανουαρίου του 2003, στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ελληνική σημαία που είχε μαζί του στην πρώτη του πτήση στο διάστημα.

“Μπορεί να είναι ένας Ρώσος κοσμοναύτης, να είναι ένας πολίτης της Ρωσίας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι γιος του Πόντου, και μας δίνει την ευκαιρία για καμαρώνουμε τον έθνος μας και να παίρνουμε περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε” λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Σηδιρόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας.

Σχετικά άρθρα