Η κρίση "χτυπά" την υγεία των Ελλήνων

 

 

Η ανεργία και η οικονομική ανασφάλεια αποδεικνύονται στους πιο απειλητικούς «εχθρούς» της σωματικής και ψυχικής υγείας των Ελλήνων.   Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταγράφεται πλέον στη χώρα μας αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αυτοκτονιών και της κίρρωσης του ήπατος λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ βαριές είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία με σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και του στρες.
Στο στόχαστρο των σύγχρονων «εχθρών» βρίσκονται κυρίως οι άποροι, οι άνεργοι και όσοι απειλούνται με απόλυση, όσοι βιώνουν οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια και οι οικογένειές τους.

 

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια πλήττει περισσότερους και οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας κλονίζονται, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι άμεσες και ανησυχητικές» ανέφερε την Τρίτη ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, πρόεδρος  της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ», με αφορμή την συνεργασία του φορέα με τον Δήμο Αθηναίων. Το πλέγμα προστασίας του ευπαθούς πληθυσμού απλώνεται προσώρας στον Δήμο Αθηναίων αλλά θα επεκταθεί άμεσα και στους δήμους Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Αχαρνών και Ζωγράφου, καθώς και στο πρόγραμμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – Ιεράς Αρχιεπισκοπής.   Οι «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ» αποσκοπούν στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.α.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς.

Σχετικά άρθρα