Πακιστάν: Τέσσερις νεκροί από πυρά μη επανδρωμένου αεροπλάνου

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τα πυρά ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον οικίας στη ζώνη του βορειοδυτικού Πακιστάν όπου ζουν φυλές, στην πρώτη επίθεση από τέτοιο αεροσκάφος μετά τις πακιστανικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, έκαναν γνωστό οι πακιστανικές αρχές.

Τέσσερις άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε στο χωριό Τσάσμα, κοντά στη Μιρανσάχ, την κύρια πόλη της περιφέρειας του Βόρειου Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου δραστηριοποιούνται αντάρτες.

Η περιοχή αυτή είναι ένα προπύργιο των Ταλιμπάν και των εξεγερμένων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

“Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν. Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα συνεχίζουν να υπερίπτανται της περιοχής”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος των δυνάμεων της τάξης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πρόκειται για τα πρώτα πυρά από μη επανδρωμένο αεροπλάνο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου στο Πακιστάν, τις οποίες κέρδισε ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (PML-N) του Ναουάζ Σαρίφ.

Ο Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στις αρχές Ιουνίου, δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να ενισχύσει τις δύσκολες σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας πάντως τις τελευταίες ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις πακιστανικές ανησυχίες για τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Στα τέλη Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα είχε ανακοινώσει νέες οδηγίες για να πλαισιώσει τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροπλάνων που βομβαρδίζουν τα καταφύγια των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ είχε αντιδράσει λέγοντας πως “εκτιμά” ορισμένα στοιχεία της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, όμως συνεχίζει να θεωρεί “αντιπαραγωγικές” και αντίθετες προς το “διεθνές δίκαιο” αυτές τις επιθέσεις των μη επανδρμωένων αεροπλάνων στο έδαφός του.

Το Πακιστάν θεωρεί ότι οι επιθέσεις αυτές προσβάλλουν την εθνική κυριαρχία του, παρά το πράσινο φως που έχει δώσει στο παρελθόν επισήμως ή σιωπηρώς το Ισλαμαμπάντ σε ορισμένους απ’ αυτούς του βομβαρδισμούς στις περιοχές των φυλών.

Σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, τα πυρά των μη επανδρωμένων αεροπλάνων έχουν σκοτώσει από το 2004 στο Πακιστάν μέχρι 3.587 ανθρώπους, από τους οποίους περισσότεροι από 800 ήταν άμαχοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα