Ποιά είναι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Tρομακτικές διαστάσεις τείνει να λάβει σε νέους ανθρώπους η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς εκτιμάται ότι η νόσος έχει πλήξει περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 40 χρόνων, ενώ παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (29 Μαΐου), που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σκιαγραφούν το «μελανό» προφίλ της νόσου.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση στα κρούσματα της νευρολογικής αυτής ασθένειας. Δεν γνωρίζουν ωστόσο ακόμη τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο -εκτιμούν πως πρόκειται για συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα για να την αναγνωρίσουμε;

Αδυναμία στα άκρα , διαταραχές στην ισορροπία και στο συγχρονισμό κινήσεων .

Μυικοί σπασμοί , πόνος ,κόπωση , απώλεια της αισθητικότητας , διαταραχή στην άρθρωση του λόγου.

Διαταραχές στην όραση που μπορεί να είναι από τα πρώτα συμπτώματα και συνήθως δεν διαρκούν πολύ ,όπως τη απώλεια όρασης από το ένα μάτι , η θολερότητα ,κλπ

Διαταραχές συγκέντρωσης , απώλεια μνήμης , διαταραχή προσοχής , κατάθλιψη , μη ελεγχόμενη τάση για γέλιο η κλάμα .

Σεξουαλική διαταραχή , ανεπαρκής έλεγχος του εντέρου και της κύστεως ,δυσανεξία στη ζέστη που επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση ;

Η λήψη πλήρους ιστορικού είναι απαραίτητη γιατί συνήθως η νόσος διαφεύγει για χρόνια λόγω της ατυπίας και της ηπιότητας των συμπτωμάτων.

Σήμερα η εξέταση με μαγνητικό τομογράφο είναι η πιό σημαντική στην καταγραφή των βλαβων –πλακών-και την παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Η παρουσία της νόσου σε δύο διαφορετικές ανατομικές θέσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ενισχυτική της διάγνωσης.

Η εξέταση επίσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για παρουσία πχ αντισωμάτων.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός όταν χρειαστεί για να καταγραφεί πχ η ταχύτητα με την οποία διανύουν μιαν απόσταση τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στα νεύρα (προκλητά δυναμικά ).

Ποιός είναι ο θεραπευτικός στόχος στη σκλήρυνση κατά πλάκας ;Υπάρχει θεραπεία ;

Οι στόχοι είναι :

Να επιβραδυνθεί η πρόοδος του νοσήματος:αυτό με βάσει επιστημονικά δεδομένα περνά μέσα απο την έγκαιρη έναρξη αγωγής.

Να μειωθούν οι εξάρσεις και οι κρίσεις

Να μειωθούν οι εγκεφαλικές εστίες η αυτές που τυχόν υπάρχουν στο νωτιαίο μυελό.

Να επαναφέρουμε τον ασθενή όσο το δυνατόν ταχύτερα όταν βρίσκεται σε κρίση.

Να αποφύγουμε η να μειώσουμε τις επιπλοκές.

Τα κορτικοειδή που δρουν ανοσοκατασταλτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων , αν και επειδή δεν είναι ειδική η δράση τους υπάρχει η τάση να περιορίζονται σε αυτές τις κρίσεις.

Οι βήτα ιντερφερόνες χρησιμοποιούνται εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν. Υπάρχουν πολλές μορφές με διαφορετικό προφίλ δράσης.

Η δράση τους φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των υποτροπών αλλά και σε λιγότερες υποτροπές. Δρουν θετικά επίσης στην μείωση της εξέλιξης της ανικανότητας. Οι παρενέργειες τους είναι σχετικά ανεκτές αλλά χρειάζεται εξατομίκευση του θεραπευτικού σχήματος και στενή παρακολούθηση .

Υπάρχουν και νεώτερα θεραπευτικά σχήματα για τα οποία θα πρεπει να υπάρξει συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό. Να μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η ψυχική συνιστώσα σε αυτήν την πάθηση.

Σχετικά άρθρα