Αρχική / Πολιτισμός / City life / Οιδίπους Τύραννος "Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;" στο Μέγαρο
Οιδίπους Τύραννος "Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;" στο Μέγαρο  thumbnail

Οιδίπους Τύραννος "Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;" στο Μέγαρο

Μια ερευνητική προσέγγιση στο υλικό του Οιδίποδα Τυράννου, που παρουσίασαν οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εξετάσεων (έτος 2016) υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Αργύρη Ξάφη (διδασκαλία επεισοδίων) και Αμαλίας Μουτούση (διδασκαλία χορικών). Μια μελέτη εν εξελίξει πάνω στο αρχαίο δράμα και στα θέματα που θίγει, στα αρχέτυπα δίπολα (γνώση – άγνοια, άνθρωπος – θεός, πίστη – λογική, φώς – σκοτάδι). Από την τραγικότητα των επεισοδίων ως τον μεταφυσικό άχρονο κόσμο των χορικών ξετυλίγεται όλη η αφήγηση του Σοφοκλή. Οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το παιχνίδι της αλλεπάλληλης εναλλαγής προσώπων (άσκηση μαθητείας σε διαφορετικούς ρόλους), με τη δυναμική του λόγου ως μέσο δράσης, και με τη σύμπτυξη των δύο κεντρικών πυλώνων που θεμελιώνουν την αρχαία τραγωδία, τον "γήινο" κόσμο των επεισοδίων σε χρόνο ενεστώτα (πλοκή, γεγονότα, διάδραση) και το αλλόκοσμο σύμπαν της χορικής λειτουργίας που ο ήχος του ταξιδεύει στον χρόνο.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Αργύρη Ξάφη


Στη δυτική ουμανιστική παράδοση, που στην πραγματικότητα προέρχεται από την κλασσική αρχαιότητα, η τραγωδία κρατάει την κορυφαία θέση. Είναι το ανθρώπινο είδος στην τελειότητά του, που επεξεργάζεται τα βαθύτατα ερωτήματα τα οποία καθορίζουν την ανθρωπότητα. Σε αυτή, λοιπόν, την παράδοση ο Οιδίποδας είναι ο τραγικός "καθένας" μας. Αφηγείται την τραγική τυφλότητα του ανθρώπου. Τους κοσμικούς περιορισμούς στη γνώση και την ελεύθερη βούληση. Το ήθος, στην ιστορία του Οιδίποδα, ταιριάζει σε όλους και μιλάει για όλους τους ανθρώπους. Για τον καθένα μας: "Ό,τι ζει, πεθαίνει. Περίμενε τη στερνή του ώρα, προτού τον μακαρίσεις – αν άνθρωπος δίχως Οδύνη φτάσει στο τέρμα της απάνθρωπης ζωής". Πάνω σε αυτό, τη ριζική σκέψη – ότι ο Οιδίποδας είναι ο "Καθένας" – δουλέψαμε και αφηγούμαστε και εμείς αυτή την ιστορία. Την ιστορία του ανθρώπου από το τίποτα στο όλον και πίσω. Ή "πάνω".
Μετάφραση επεισοδίων: Μίνως Βολανάκης
Μετάφραση χορικών: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης
Διδασκαλία χορικών: Αμαλία Μουτούση
Κινησιολογία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Κοστούμια, Σκηνικός χώρος: Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης, Λίνα Σταυροπούλου
Σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών


ΟΜΑΔΑ BOi:
Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης, Γρηγορία Μεθενίτη, Μαίρη Μηνά, Βασίλης Ντάρμας, Μαρία Πετεβή, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας


 


8, 9 Μαρτίου 2017 στις 20:00


 


Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1


Tηλ: 210 72 82 333


 


Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες


https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=1715&showid=3795#3795


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X