Εντείνονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν στις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν χθες στην Αίγυπτο ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι και σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια διαδηλώσεων που είχαν οργανώσει οι δύο πλευρές, στις οποίες μετείχαν δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι από όλη τη χώρα.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, οι τελευταίες αυτές συγκεντρώσεις των αντιπάλων πλευρών μαρτυρούν τον αυξανόμενο διχασμό στη χώρα, ενώ οι συγκρούσεις προκαλούν ανησυχίες για επέκταση των ταραχών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, προειδοποίησαν χθες την αντιπολίτευση ότι δεν θα επιτρέψουν “πραξικόπημα” εναντίον του προέδρου, δύο ημέρες πριν από τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής στην οποία οι διαδηλωτές θα ζητήσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Παρά την ανάπτυξη της αστυνομίας και του στρατού για την προστασία στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και μελών της αντιπολίτευσης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου ένας Αιγύπτιος και ένας Αμερικανός σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη του Πορτ Σάιντ, στη διώρυγα του Σουέζ, ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι τρεις αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε επτά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη όταν βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη χώρα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στις επαρχίες Ντακαλίγια και Μπεχέιρα στο Δέλτα του Νείλου με 130 τραυματίες.

Φωτιά ξέσπασε στην έδρα των γραφείων του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην Αλεξάνδρεια, όπως και στην Αγκα της επαρχίας Ντακαλίγια.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στο Πορτ Σάιντ και στο Δέλτα του Νείλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα