Αρχική / Παιδί / Προβλήματα ακοής: Γνωρίζετε τι είναι η ακουστική αγνωσία στο παιδί;
Προβλήματα ακοής: Γνωρίζετε τι είναι η ακουστική αγνωσία στο παιδί; thumbnail

Προβλήματα ακοής: Γνωρίζετε τι είναι η ακουστική αγνωσία στο παιδί;

Το παιδί με ακουστική αγνωσία, ενώ έχει φυσιολογική ακοή και φυσιολογική νοημοσύνη, δεν μπορεί να αναγνωρίσει, κατανοήσει, επεξεργαστεί και να διαφοροποιήσει ακουστικά ερεθίσματα. Το άτομο δεν αντιδρά στα ακουστικά ερεθίσματα που δέχεται και είναι παθητικός ακροατής. Το άτομο όχι μόνο αδυνατεί να αντιληφθεί την ομιλία και γενικά τους ήχους αλλά και να καθορίσει από πού προέρχονται.


Παρατηρείται ακόμα, πως τα άτομα με ακουστική αγνωσία έχουν αδύναμη μνήμη, δυσκολεύονται στο να προσανατολιστούν καθώς και να καταλάβουν ένα μήνυμα μέσω νοημάτων. Τα παιδιά με ακουστική αγνωσία κατορθώνουν να μιμηθούν μόνο τη μελωδία της φωνής των άλλων.


Ποια είναι τα πιθανά αίτια της ακουστικής αγνωσίας;
Η ακουστική αγνωσία φαίνεται να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές και οι βλάβες τείνουν να εντοπίζονται στο δεξιό ημισφαίριο. Ακόμα η ακουστική αγνωσία φαίνεται να επηρεάζεται από αλκοολισμό της μητέρας, από ραχίτιδα ή από εξ αίματος συγγένεια των γονέων. Είναι μία σχετικά σπάνια παιδική διαταραχή λόγου την οποία συναντάμε πιο συχνά μαζί με άλλες σοβαρές παθήσεις που δημιουργούν σοβαρή νοητική υστέρηση.


Πως αντιμετωπίζεται η ακουστική αγνωσία ;
Όταν τα προγράμματα λογοθεραπείας για την ανάπτυξη της προφορικής εκφρασης του λόγου έχουν αποτύχει, τότε η θεραπεία για την ακουστική αγνωσία είναι η εναλλακτική επικοινωνία π.χ η νοηματική γλώσσα. Η νοηματική γλώσσα θεωρείται ως η καλύτερη λύση – αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να επικοινωνεί. Επισκεφτείτε άμεσα ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για λογοθεραπευτική εκτίμηση.


Η συγγραφή του άρθρου έγινε απο τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, κ. Στέλιο Μαντούδη με τη συνεργασία της Λογοθεραπεύτριας κας Φωτεινής Μιχαηλίδου.


 Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X