Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βούλγαρος Πρόεδρος: τουρκική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία
Βούλγαρος Πρόεδρος: τουρκική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία thumbnail

Βούλγαρος Πρόεδρος: τουρκική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε τη γειτονική Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμειξη» στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθουν στις 26 Μαρτίου στη χώρα του και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί την ανάμειξη αυτή.


«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT.


«Όμως η ανάμειξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμειξη αυτή είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.


Οι δηλώσεις γίνονται έπειτα από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («φίλος» στα τουρκικά).


Η μειονότητα αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων. Περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν τη βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.


Ο Τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου προέτρεψε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ.


Και στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να επικρίνει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό σποτ του συγκεκριμένου κόμματος.


Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Σόφιας, η οποία κατήγγειλε ήδη την «ανάμειξη» της Τουρκίας στις βουλγαρικές υποθέσεις.


Χθες το βράδυ, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.


Όπως σημείωσε, «οι βουλγαρικοί θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια για την εξάλειψη κάθε ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία μας και στις εσωτερικές υποθέσεις μας».


Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε πολλές χώρες της ΕΕ και την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί επειδή απαγορεύθηκε σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία, η Σόφια εκφράζει φόβους ότι θα καταστεί πιο εύθραυστη η μεταναστευτική συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.


Η Βουλγαρία, η οποία έχει σύνορα μήκους 270 χιλιομέτρων με την Τουρκία, εκτιμά ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν η Άγκυρα καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, εξήγησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος στη χθεσινή παρέμβασή του.


«Η άνοδος των εντάσεων στον άξονα ΕΕ-Τουρκίας θα έχει τις πιο ισχυρές συνέπειες στη Βουλγαρία, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ / φωτογραφία αρχείου: ANADOLU AGENCY

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X