Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / DW: συνεργασία με χώρες της Β. Αφρικής για το προσφυγικό
DW: συνεργασία με χώρες της Β. Αφρικής για το προσφυγικό  thumbnail

DW: συνεργασία με χώρες της Β. Αφρικής για το προσφυγικό

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη, dw.com / φωτο: ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images


 


Στο επίκεντρο της Συνόδου για την Κεντρική Μεσόγειο στη Ρώμη βρίσκεται η σύσφιξη των σχέσεων με χώρες της Βόρειας Αφρικής για το προσφυγικό. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις ρίζες τους προτρέπει ο Δ. Αβραμόπουλος.


Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθούν δομές μόνιμης συνεργασίας έτσι ώστε να μπορέσουν να περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική. Η σημερινή Σύνοδος για την Κεντρική Μεσόγειο είναι μια πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Eσωτερικών Μάρκο Μινίτι. Από τη Βόρεια Αφρική συμμετέχουν η Λιβύη, η Αλγερία και η Τυνησία ενώ από την ΕΕ επτά χώρες μέλη.


Στη Ρώμη βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σεράι, o οποίος παίρνει μέρος στις εργασίες της Συνόδου μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Η Ιταλία έχει υπογράψει συμφωνία για τον έλεγχο της μετανάστευσης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά η εφαρμογή της παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες λόγω της πολιτικής αστάθειας στη βορειοαφρικανική χώρα. Το ζητούμενο στη φάση αυτή είναι να αυξηθούν οι κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.


"Πρέπει να περιορίσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις ρίζες τους και να καταπολεμήσουμε τους διακινητές που δεν έχουν ενδοιασμούς", δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, o οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν στη σημερινή συνάντηση.


"Η πολιτική της συνεργασίας με τη Βόρεια Αφρική πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη δράση για όλη την ΕΕ" τόνισε παράλληλα ο Ιταλός υπουργός Μινίτι. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να μην κάνουμε τίποτα μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η Λιβύη. Αναπτύσσουμε έναν διάλογο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας αλλά και με τους δημάρχους και τις διάφορες φυλές", πρόσθεσε ο υπουργός.


Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη φέτος μπορεί να αγγίξουν τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες. Για τον λόγο αυτό αναζητείται τώρα μια αποτελεσματική λύση με γνώμονα πρωτίστως, όπως μεταφέρεται, την προστασία των ανθρώπων που πλήττονται.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X