Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Απειλή ελληνικού βέτο για το εργασιακό στη Σύνοδο Κορυφής
Απειλή ελληνικού βέτο για το εργασιακό στη Σύνοδο Κορυφής  thumbnail

Απειλή ελληνικού βέτο για το εργασιακό στη Σύνοδο Κορυφής

Χθες το πρωί, ενώ φαινόταν ότι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη, η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των 27.


Σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών μελών, στη συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των Πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημέρωσε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ και την αλληλεγγύη των κρατών μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


«Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το ευρωπαϊκό, κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο γίνεται απόλυτα σεβαστό σε όλα τα κράτη μέλη». Αυτή είναι η φράση που ζητά η Αθήνα να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, ώστε να μην ασκήσει βέτο.


Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη, θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα.


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στη «διαδικασία πολιτικού διαλόγου ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», αποδίδεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.


Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εμπλουτισθεί η Διακήρυξη της Ρώμης έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων, ωστόσο την εντάσσουν στο πλαίσιο του «πολιτικού διαλόγου», χαμηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τους τόνους όσον αφορά το βέτο στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, χωρίς όμως και να διαψεύδουν το σενάριο.


Στο σημείωμα του Μαξίμου σημειώνεται:


«Πάντοτε ενόψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων. Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος.»


«Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων ενόψει της Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων.


Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr, Καθημερινή 


 


Διαβάστε ακόμη: 


 


http://www.boro.gr/167279/ti-perilamvanei-to-prosxedio-ths-diakhrykshs-ths-rwmhs


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X