Αλλάζουν εικόνα οι παιδικές χαρές

Κατεστραμμένες παιδικές χαρές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι. Αυτή είναι η κατάσταση που κυριαρχεί στην πλειονότητα των παιδικών χαρών της Αθήνας, στερώντας από τους κατοίκους της πρωτεύουσας έναν σημαντικό πόλο αναψυχής.
Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με την ονομασία «Παραδείγματος Χάριν», τα μέλη του οποίου έχουν ως στόχο τους να αλλάξουν την εικόνα των παιδικών χαρών του κέντρου της Αθήνας.
Οι αρχιτέκτονες του έργου μελετούν την τρέχουσα κατάσταση των παιδικών χαρών της Αθήνας, τις επανασχεδιάζουν με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις ανακαινίζουν.
Σημείο αφετηρίας αποτελούν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων και πρώτος στόχος είναι να ανακατασκευαστούν έξι παιδικές χαρές, που θα αποτελέσουν ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο.
Οι παιδικές χαρές βρίσκονται στην περιοχή Μακρυγιάννη, στο Νέο Κόσμο και στο Παγκράτι. Ήδη έχουν εγκριθεί από το δήμο Αθηναίων οι μελέτες και έχει ξεκινήσει η κατασκευή των έργων στον πεζόδρομο Καλλισπέρη της Μακρυγιάννη και στην οδό Ραφτοπούλου στο Νέο Κόσμο.
Θα ακολουθήσει η ανακατασκευή και άλλων παιδικών χαρών, με στόχο να φτάσουν τις 20.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε γειτονιές, μεταμορφώνοντας τις τυπικές παιδικές χαρές σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια.
Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, προκειμένου να μεταμορφωθεί μια τυπική παιδική χαρά σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια.
Για την παιδική χαρά επιλέγονται υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και παιχνίδια και κατασκευές που συνδράμουν στη διέγερση της φαντασίας, προκαλώντας τα παιδιά σε νέες δραστηριότητες.
Ο οργανισμός «Παραδείγματος Χάριν» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να προσφέρει λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και παραδείγματα αισιοδοξίας.
Μέσα από την κινητοποίηση χορηγών και δωρητών τα μέλη της ΜΚΟ επιχειρούν να χρηματοδοτήσουν ρεαλιστικά έργα και δράσεις που αφορούν στο ευρύ κοινό, σχετικές με τη γειτονιά, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

 

Την πρωτοβουλία της σύστασης του «Παραδείγματος Χάριν» είχαν ο δικηγόρος Δημήτρης Κουρκουμέλης και ο επικοινωνιολόγος Θωμάς Βαρβιτσιώτης.
Ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε το παράδειγμα για να το ακολουθήσουν κι άλλοι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την όψη και την αντίληψη της πόλης σε διάφορα θέματα. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές της Αθήνας βελτιώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους της και να ενισχύσουμε τη διάδραση με τη χρήση αρχιτεκτονικών ή αισθητικών στοιχείων. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε δράσεις για τους νέους που θέλουν να αναζητήσουν διέξοδο στη γνώση», προσθέτει ο ίδιος.
Το πρόγραμμα ανακαίνισης παιδικών χαρών υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σχετικά άρθρα