Ιράν: Παραμένει στον ποινικό κώδικα ο λιθοβολισμός για τη μοιχεία

Το Ιράν διατήρησε στον νέο ποινικό κώδικά του την ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για τη μοιχεία, μια τιμωρία που καταγγέλλεται από τις δυτικές χώρες, όμως το κείμενο, το οποίο είδε σήμερα ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, αφήνει στο δικαστή το περιθώριο να αποφασίσει μια άλλη μορφή εκτέλεσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 225 του αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, ο δικαστής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της εκτέλεσης ενός καταδικασμένου “αν δεν υπάρχει η δυνατότητα λιθοβολισμού”. Η απόφασή του εντούτοις θα πρέπει να εγκριθεί από τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής.

Η αναθεώρηση αυτού του άρθρου, η οποία εξεταζόταν εδώ και πολλά χρόνια, επικρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ειδικός εισηγητής για το Ιράν, ο Άχμεντ Σαχίντ, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2012 πως η αναθεώρηση δεν εμποδίζει ένα δικαστή να εφαρμόσει την ποινή.

Ο ιρανικός ποινικός κώδικας τροποποιήθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να περιλάβει κυρίως τις ποινές του λιθοβολισμού, της μαστίγωσης και του ακρωτηριασμού. Όμως ο λιθοβολισμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα στο Ιράν, όπου ανέκαθεν αμφισβητούνταν ακόμη και στους ίδιους τους κόλπους του καθεστώτος.

Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός, όμως η Διεθνής Επιτροπή κατά του λιθοβολισμού έχει αναφέρει περίπου 150 περιπτώσεις από το 1980 ως το 2010.

Η τελευταία περίπτωση ήταν το Μάρτιο του 2009, όταν ένας άνδρας λιθοβολήθηκε για μοιχεία στην πόλη Ραστ (βόρειο Ιράν). Οι καταδικασμένοι, το σώμα των οποίων είναι εν μέρει θαμμένο —ως τη μέση οι άνδρες και ως τους ώμους οι γυναίκες— σώζουν τη ζωή τους αν καταφέρουν να απελευθερωθούν.

Η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, η οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2006 για συνέργεια στο φόνο του συζύγου της και σε λιθοβολισμό για μοιχεία, καταγγέλθηκε από τις δυτικές χώρες και τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο του 2010 η δικαιοσύνη ανέστειλε την εκτέλεσή της για να επανεξετάσει την υπόθεση.

Το 2012 πολλοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Fars πως η ποινή του λιθοβολισμού μπορεί να αντικαθίσταται “αν ο θρησκευτικός ηγέτης εκτιμά πως η εφαρμογή της μπορεί να βλάψει” το ισλάμ και τις θρησκευτικές αξίες.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νέος ποινικός κώδικας εγκρίθηκε την 1η Μαΐου από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος. Διαβιβάσθηκε από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στη δικαστική αρχή στις 24 Μαΐου, καθώς και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση.

Σχετικά άρθρα