Ακόμα και οι όρκες υποφέρουν από τα κουνούπια

Περιστατικά μόλυνσης από ιούς εγκεφαλίτιδας όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου δείχνουν ότι οι όρκες που ζουν σε ενυδρεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα τσιμπήματα κουνουπιών.

Ερευνητές στη Φλόριντα και τη Νέα Ορλεάνη αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα έπειτα από δύο περιστατικά που τους θορύβησαν: το 1990, μια αρσενική όρκα πέθανε ξαφνικά στο ενυδρείο SeaWorld Orlando από ιό εγκεφαλίτιδας που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από κουνούπια. Το 2007, μια άλλη αρσενική όρκα απεβίωσε στο SeaWorld San Antonio από τον ιό του Δυτικού Νείλου, o οποίος επίσης προκαλεί εγκεφαλίτιδα.

Παρακολουθώντας τα τσιμπήματα

Οι ερευνητές αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις επτά όρκες που ζουν σήμερα στο SeaWorld Orlando. Πέρασαν μάλιστα χιλιάδες ώρες παρατηρώντας τα κήτη κάθε βράδυ από τις 10 μμ μέχρι τις 6 π.μ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι όρκες περνούσαν την περισσότερη ώρα σε στάση ανάπαυσης κοντά στην επιφάνεια, εκθέτοντας στον αέρα τη ράχη και τα πτερύγιά τους. Τις απογευματινές ώρες μάλιστα οι ερευνητές είδαν κουνούπια να τσιμπούν τα ραχιαία πτερύγια των φαλαινών.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Marine Animals and Their Ecology, οι όρκες που ζουν σε άγρια κατάσταση είναι απίθανο να επηρεάζονται από τα κουνούπια. Στα ενυδρεία, όμως, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) η οποία καταγράφει όλους τους θανάτους κητωδών, θα πρέπει να εξετάζει τα νεκρά ζώα για λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα ανθρώπινα παράσιτα.

Πηγή:tovima.gr

Σχετικά άρθρα