Κατασχέθηκαν 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου

Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 155.300 ευρώ, για παράβαση των σχετικών διατάξεων, σε πάνω από 530 σημεία ελέγχου, κατά τους επτά μήνες από τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Στο Συντονιστικό συμμετέχουν, όπως είναι γνωστό, η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς (ΥΠΕΑ), η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία, το Λιμενικό Σώμα και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης του ΣΥΚΑΠ, από της συστάσεώς του στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, προκύπτει ότι έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε περιοχές που κατά το παρελθόν είχε εντοπιστεί εκτεταμένη παραβατική συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ και η διάλυση της παραλαϊκής στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στον Άγιο Νικόλαο, στο κέντρο της Αθήνας.

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την ψήφιση του σχετικού Νόμου 4155/2013 (Τεύχος Α-120, 29 Μαΐου 2013) για το ΕΣΗΔΗΣ, η διαδικασία θεσμοθέτησης ΣΥΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νέου νόμου (Κεφάλαιο Δ, Άρθρα: 39 για τα απομιμητικά προϊόντα και 40 για το ΣΥΚΑΠ), ρυθμίζουν τις διαδικασίες και τα όργανα που προβαίνουν στην κατάσχεση/ καταστροφή απομιμητικών και προϊόντων παρεμπορίου, καθώς και την οργανωτική δομή του ΣΥΚΑΠ.

Ακόμη, διενεργήθηκε δωρεάν καμπάνια προβολής κοινωνικού μηνύματος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σε συνεργασία με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Επανασυστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας τα ΚΕΛΑΥΕ, που θα αποτελέσουν από κοινού με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες, τον ελεγκτικό βραχίονα του ΣΥΚΑΠ στην περιφέρεια. Απομένει η σύστασή τους στις Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό και τον Εκτελεστικό Υπεύθυνο, Δ. Μπουλούκο, των ΚΕΛΑΥΕ, των φορέων της αγοράς και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη δίωξη του παρεμπορίου. Καλούνται να εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (Νότιος Τομέας, Δυτικός Τομέας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τρίπολη), Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος (Πάτρα) και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα).

Το ΣΥΚΑΠ είναι αντιπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποιημένων Προϊόντων, ενώ υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι, λειτουργεί κανονικά η τηλεφωνική γραμμή 1520 για τις καταγγελίες των πολιτών και τη συνδρομή τους στη χαρτογράφηση του φαινομένου. Επίσης, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.1520.gov.gr , στην οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους. Ο νέος διαδικτυακός τόπος θα είναι διαθέσιμος σύντομα για χρήση από τους πολίτες.

Με αφορμή τη θεσμοθέτηση και έναρξη επίσημης λειτουργίας του ΣΥΚΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο Επιχειρησιακός Υπεύθυνος του ΣΥΚΑΠ, Δημήτριος Μπουλούκος, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: “Η σύσταση του ΣΥΚΑΠ αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Παρά τις αντιξοότητες στην αρχή της προσπάθειας, με τη μέχρι στιγμής λειτουργία του, έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης. Η ανταπόκριση των φορέων της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι θετική, καθώς εμπεδώθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου. Για όλο αυτό το διάστημα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις υπηρεσίες για τη δράση τους. Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία τους θα είναι ακόμη πιο στενή στο εξής. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που, με τις καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, βοηθούν στον εντοπισμό των σημείων όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά και προσβλέπουμε στη συνεργασία τους στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα με μεγαλύτερη ένταση

Σχετικά άρθρα