Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Ανακαλύφθηκε νέο είδος αμφίποδων
Ένα νέο είδος αμφίποδων, άγνωστο μέχρι σήμερα στους επιστήμονες, εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μελισσότρυπας Ελασσόνας στη Λάρισα, μετά από έρευνες δυο ετών.Ο νέος οργανισμός ανακαλύφθηκε από Γερμανούς και Ρουμάνους σπηλαιολόγους, με επικεφαλής τον σπηλαιοδύτη, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, Μάρκο Βαξεβανόπουλο.Το νέο είδος αμφίποδων ανήκει στο γένος Nighargusκαι ζει αποκλειστικά σε μια μικρή λίμνη μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας.Παίζει σημαντικό ρόλο στη σπηλαιογένεση και ο προσδιορισμός του έγινε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την ανάλυση του DNA.Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, εκτός από το μικροσκοπικό είδος αμφίποδων, οι ερευνητές παρατήρησαν στο σπήλαιο Μελισσότρυπας, το οποίο εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2007, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έναν καταρράκτη και νυχτερίδες.Η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του το σπήλαιο είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχουν στενωποί και δύσκολα περάσματα.Η θερμοκρασία στην είσοδο ανέρχεται στους 13βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό φτάνει τους 17βαθμούς. Η υγρασία είναι σταθερά 100%.Παλαιότερα στο σπήλαιο υπήρχαν τρεις λίμνες, ωστόσο σήμερα έχει απομείνει μόνο μια, όπου και εντοπίστηκε το νέο είδος.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος αμφίποδων

Ένα νέο είδος αμφίποδων, άγνωστο μέχρι σήμερα στους επιστήμονες, εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μελισσότρυπας Ελασσόνας στη Λάρισα, μετά από έρευνες δυο ετών.

Ο νέος οργανισμός ανακαλύφθηκε από Γερμανούς και Ρουμάνους σπηλαιολόγους, με επικεφαλής τον σπηλαιοδύτη, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, Μάρκο Βαξεβανόπουλο.

Το νέο είδος αμφίποδων ανήκει στο γένος Nighargusκαι ζει αποκλειστικά σε μια μικρή λίμνη μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας.

Παίζει σημαντικό ρόλο στη σπηλαιογένεση και ο προσδιορισμός του έγινε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την ανάλυση του DNA.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, εκτός από το μικροσκοπικό είδος αμφίποδων, οι ερευνητές παρατήρησαν στο σπήλαιο Μελισσότρυπας, το οποίο εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2007, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έναν καταρράκτη και νυχτερίδες.

Η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του το σπήλαιο είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχουν στενωποί και δύσκολα περάσματα.

Η θερμοκρασία στην είσοδο ανέρχεται στους 13βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό φτάνει τους 17βαθμούς. Η υγρασία είναι σταθερά 100%.

Παλαιότερα στο σπήλαιο υπήρχαν τρεις λίμνες, ωστόσο σήμερα έχει απομείνει μόνο μια, όπου και εντοπίστηκε το νέο είδος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X