Ένα μικρόφωνο, σαν αυτί… μύγας

Νέου τύπου μικρόφωνο, δημιούργησε ομάδα ερευνητών, με καλύτερη ακουστική απόδοση ακόμη και από τα πιο σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα ιστοσελίδα Science Daily. Η ομάδα ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της στο 21ο διεθνές συνέδριο Ακουστικής, το οποίο διοργανώνεται από 2 έως 7 Ιουνίου στο Μόντρεαλ του Καναδά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν από την υπερευαίσθητη ακοή μίας παρασιτικής μύγας προκειμένου να δημιουργήσουν το νέο τύπου μικρόφωνο. Η μύγα Ormia ochracea, είδος που συναντάται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική, σε αντίθεση με τις κοινές μύγες, διαθέτει τύμπανα που αισθάνονται την ηχητική πίεση, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα αυτιά.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των συντονισμών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανάδρασης, το λεγόμενο Q control. “Στόχος της χρησιμοποίησης του Q control είναι να μην επιτρέψουμε στο μικρόφωνο να χτυπάει σαν καμπάνα. Το Q control αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα ανάδρασης, το οποίο ελαχιστοποιεί τις παθητικές αποσβέσεις των αισθητήρων

Σχετικά άρθρα