Αρχική / More / Anna's Notes / Πλατεία Ηρώων με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη: Ένα έργο που παντα ξεσηκώνει θύελλες διαμαρτυριών, αγκαζέ με επαίνους
Πλατεία Ηρώων με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη: Ένα έργο που παντα ξεσηκώνει θύελλες διαμαρτυριών, αγκαζέ με επαίνους thumbnail

Πλατεία Ηρώων με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη: Ένα έργο που παντα ξεσηκώνει θύελλες διαμαρτυριών, αγκαζέ με επαίνους

Δράμα του Τομας Μπέρνχαρντ
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν Καριοφυλιά Καραμπέτη, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου, Γιωργος Μπινιάρης, Αννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Εξαρχέας


Ξερω ότι τα συναισθήματα είναι διαφορετικά και αγγίζουν το ακραίο. Ακούω και τις δυο πλευρές. Πολύ θετικές και λιγότερο θετικές απόψεις. Όλοι συμφωνούν ότι το κείμενο είναι σπουδαίο, η μετάφραση πολύ πειστική. Ενα έργο που αν και έχει γραφτεί σε μια άλλη εποχή είναι τόσο επίκαιρο. Μια συμφωνία με υλικά αντιφατικά. Η πειθαρχία, η αυστηρότητα, οι ζωντανοί, οι νεκροί, οι παρουσίες, οι απουσίες, η γνώση, η αφοσίωση, η δύναμη, η αδυναμία, η καταπίεση, ο θάνατος, ο θυμός, ο έρωτας, ο μαζοχισμός, η αυτοκτονία, η ζωή αλλού, η ζωή εδώ, η φυγή, το ταξίδι, θα με πάρει μαζί του εκεί, δεν θέλει κανέναν μαζί του, δεν του άρεσαν αυτά, του άρεσαν πολύ τα άλλα, τα ήθελε έτσι, να γίνονται τα πράγματα έτσι, έτσι, έτσι… Η τάξη, η αταξία, οι εμμονές, το γυάλισμα, η σκόνη, η υπερβολή, ο κυκλοθυμισμός, η Αυστρία, οι Αυστριακοί, οι συγγενείς, οι κοντινοί, τα παιδιά, ο αδελφός, η γυναίκα, η χήρα, οι σχέσεις, η διεκδίκηση, η απόρριψη, η καταγωγή, η κριτική, η άποψη, η αποδοχή, η απόρριψη, ο φασισμός, η γνώση, η καλλιέργεια, η παιδεία…πως καταλήγει ο άνθρωπος μέσα σε ενα περιβάλλον που δεν αντέχεται, οι πολιτικοί, η πολιτική, η εξουσία, η αστική τάξη και ο ναζισμός, το τέλος της ζωής, η αρχή ως ανάμνηση, Τι κάνει τον άνθρωπο τέρας; Τι σωζεί τον ανθρωπο; Ολα αυτά μέσα σε 140 θεατρικά λεπτά, μιας πολύ ενδιαφέρουσας σκηνοθεσίας του Δημήτρη Καρατζα.
Το θεατρικό αυτό έργο του Τόμας Μπέρχαρντ είναι το κύκνειο άσμα του. Ενα έργο που δίχασε και διχάζει το κοινό και τους κριτικούς περισσότερο από κάθε άλλο έργο της γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Από το 1988 που πρωτοανέβηκε στο Μπουργκτεατρε όπου κι αν παίζεται ξεσηκώνει θύελλες διαμαρτυριών. Οι διαμαρτυρίες όμως πάνε πάντα αγκαζέ με τους επαίνους, επαίνους από ενα κοινό που είναι καλλιεργημένο να σέβεται και να ακούει την σκληρή κριτική γιά αυτό που ζει και συμμετέχει και γιά αυτό που γράφτηκε ως ιστορία.
Στις 15 Μαρτίου του 1938 στην Πλατεία Ηρώων της Βιένης ο Χίτλερ διακηρύσσει την προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ' Ράιχενμπαχ μπροστά σε ένα πλήθος Αυστριακών που ξεπερνάει τις 200000. Ενα πλήθος που αποθεώνει τον Χιτλερ. Το 1988, πενήντα χρόνια μετά ο Εβραίος Καθηγητης Γιόζεφ Σούστερ αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του σπιτιού του που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων.
Η αυτοκτονία του είναι η βάση του δράματος που έγραψε ο τόμας Μπέρχαρντ και η αφορμή γιά μια ακόμα φορά ο Μπέρχαρντ να εκφράσει… «την δυσφορία του, την οργή του και τον θυμό του για τον εθνικοσοσιαλισμό, τον καθολικισμό, τον ψευτοσοσιαλισμό, την υπερφιαλότητα, την αγραματωςύνη και την διαφθορά».
Ίσως από τα πιό ενδιαφέροντα δημιουργήματα του Τόμας Μπέρχαρντ, τον οποίο πολύ αγαπώ και ασπάζομαι.


Στην σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά χάρηκα τον σεβασμό στον λόγο του Μπέρχαρντ, την σκηνοθετική του ματιά και την διδασκαλία των ρόλων στην πρώτη σκηνή του έργου. Πιστεύω ότι η Καριοφυλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστεί και δημιουργεί μιά μεγάλη στιγμή στη υποκριτική της ιστορία. Ίσως από τις καλύτερες στιγμές της στο θέατρο. Ο Χρήστος Στέργιογλου πάντα στο πάνω πάνω σκαλοπάτι της υποκριτικής και η Μαρία Σκουλά απλή και υπέροχη.


Τέλος μου άρεσε πολύ η σκηνογραφική δουλεια της Κλειώ Μπομπότη. Πραγματικά η ιδέα του καθρέφτη και η θέση του στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος ιδυιοφυης.


Επίσης δομικό στοιχείο της παράστασης οι ήχοι και η μουσική του Γιώργου Πούλιου.


Μην την χάσετε αυτή την παράσταση!


Άννα Δρούζα


Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός εκ των κορυφαίων συγγραφέων της σύγχρονης λογοτεχνίας, την Πλατεία Ηρώων


Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Αθήνα


Τετάρτη 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 20.30, Σάββατο 21.00 και Κυριακή στις 19.00
Παράταση: Από τις 21 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2017


Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ Πλατεία Ηρώων


Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ Πλατεία Ηρώων


Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ Πλατεία Ηρώων


Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός εκ των κορυφαίων συγγραφέων της σύγχρονης λογοτεχνίας, την Πλατεία Ηρώων


 Σχετική εικόνα


Αποτέλεσμα εικόνας για Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός εκ των κορυφαίων συγγραφέων της σύγχρονης λογοτεχνίας, την Πλατεία Ηρώων

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X