Αρχική / More / Life stories / Αδελφοί Γλου: Από τις φτωχές γειτονιές του Πειραιά, στα κάστρα της Καστέλλας και από την επιχειρηματική δόξα στην κατάρρευση
Αδελφοί Γλου: Από τις φτωχές γειτονιές του Πειραιά, στα κάστρα της Καστέλλας και από την επιχειρηματική δόξα στην κατάρρευση thumbnail

Αδελφοί Γλου: Από τις φτωχές γειτονιές του Πειραιά, στα κάστρα της Καστέλλας και από την επιχειρηματική δόξα στην κατάρρευση

Ποια είναι τελικά τα διάσημα αδέλφια Γλου; Οι άνθρωποι που διέπρεψαν στα σαλόνια της μόδας, που ξεκίνησαν από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά και τελικά κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και πλούσιοι, καθιερώνοντας το στυλ του φτηνού (αλλά ταυτόχρονα μοδάτου) ρούχου. 


Από μικροπωλητές στην αφρόκρεμα του Πειραιά


Η οικογένεια Γλου έχει καταγωγή από τη Σμύρνη και από ότι φαίνεται, το "μικρόβιο" του εμπόρου, ήταν βαθιά ριζωμένο μέσα τους από γενιά σε γενιά. Ο πατέρας τους Δημήτρης Γλου από μία άδεια πάγκου μικροπωλητή που εξασφάλισε τη δεκαετία του '50 στην οδό Γούναρη στον Πειραιά, κατάφερε στη συνέχεια να στήσει μία μικρή επιχείρηση. Οι γιοί του Αντώνης και Γιώργος, συνέχισαν την παράδοση που ξεκίνησε και δημιούργησαν το πρώτο δικό τους μαγαζί στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά, πουλώντας υλικά εστίασης λίγα χρόνια αργότερα.Η εποχή της κατανάλωσης και του φτηνού ρούχου


Η εποχή του '80 στην Ελλάδα, ήταν εποχή μεγάλης ανόδου της κατανάλωσης σε είδη ένδυσης και όχι μόνο. Τα δύο αδέλφια εκμεταλλεύτηκαν το ρεύμα της περιόδου και της ανόδου του lifestyle και άνοιξαν τα πρώτα δικά τους κατάστημα με ρούχα, δίνοντας έμφαση στα φτηνά ανδρικά κοστούμια. Η εταιρία γρήγορα εξαπλώθηκε και στις αρχές του '90 τα δύο αδέλφια, είχαν ήδη δημιουργήσει τη δική τους μικρή "αυτοκρατορία", σε μία εξαιρετικά διευρυμένη και πλούσια αγορά που όλο και μεγάλωνε.Οπως λένε πηγές του εμπορίου, ήταν οι πρώτοι επιχειρηματίες που κατάλαβαν από νωρίς τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα κινεζικά προϊόντα, ενώ παράλληλα αναζήτησαν φθηνά ρούχα στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας. Tην ίδια ακριβώς εποχή, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η εταιρεία Ζάρα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ένδυσης.Έτσι άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται ένα ορισμένο καταναλωτικό κοινό που ήθελε φθηνά ρούχα, αλλά παράλληλα και «τρέντι».


Τα "κάστρα" της Καστέλλας


Τα δύο αδέλφια δεν άργησαν να στραφούν στην πολυτελή ζωή, η οποία συχνά γινόταν είδηση και πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ. Τα εντυπωσιακά σπίτια τους στην Καστέλλα του Πειραιά, αναγράφονταν ως "κάστρα" από τον Τύπο, ενώ τα δύο αδέλφια αγόραζαν με πάθος ακίνητα κάθε είδους.


Η μονοκατοικία του Αντώνη Γλου στην Καστέλα γινόταν συχνά αντικείμενο συζήτησης, ενώ ο ίδιος βρισκόταν συχνά πυκνά στα lifestyle έντυπα της εποχής. Κάθε βράδυ, άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του γνωστού επιχειρηματία, βρίσκονταν στην πόρτα του για να τον προστατεύουν από τους ανεπιθύμητους.Τα δύο αδέλφια συνδύασαν αναμφισβήτητα την επιχειρηματική τους δράση με την περιοχή του Πειραιά, ενώ και ο δύο είναι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού.


Η απογείωση με την Puma και ο Ολυμπιακός


Και αυτό ήταν μόνο η αρχή της πετυχημένης διαδρομής τους, καθώς όταν τα καταστήματα Glou κατόρθωσαν να πάρουν την αντιπροσωπεία της «Puma», η δραστηριότητα τους απογειώθηκε.Ο Γιώργος Γλου έγινε μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετέπειτα πρόεδρος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.
 


Το δίκτυο μεγάλωσε με δύο νέα καταστήματα «Quicksilver» και οι εταιρίες επεκτάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος -Λευκωσία και Λεμεσός- και αμέσως μετά ήρθε και η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν.


Το 2008 η εταιρεία Glou είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ. O Γιώργος Γλου πρόσφερε περί το 1,5 εκατ. ευρώ στις διάφορες δραστηριότητες της ομάδας του Ολυμπιακού.


Τα πρώτα σημάδια της κρίσης και η διαμάχη


Η οικονομική κρίση όμως, ιδιαίτερα μετά το 2008, ανέτρεψε την πορεία της επιτυχίας. Από το Μόναχο της Βαυαρίας, ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών Puma (ανήκει κατά 62% στον ακόμη μεγαλύτερο γαλλικό όμιλο PPR ο οποίος πουλάει φίρμες όπως Gucci, Yves Saint Laurent κ.ά.), απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες κατά των αδελφών Γλου.


Οι τελευταίοι κατέχουν στην Ελλάδα το 30% της μητρικής Puma και διακινούν τα προϊόντα της μέσω των 42 καταστημάτων τους με την επωνυμία Glou. Η εταιρεία Puma τους απειλεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.Σύµφωνα µε τη διοίκηση της Puma Hellas, η επιδείνωση των οικονοµικών της εταιρείας οφείλεται «σε ποινικά κολάσιµες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από µετόχους της µειοψηφίας και από τρία πρώην µέλη του διοικητικού συµβουλίου. Ειδικότερα οι παράνοµες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσαν σηµαντικό πρόβληµα ρευστότητας, κλόνισαν το ταµειακό διαθέσιµο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη.Η εταιρεία έχει υποβάλει µήνυση κατά των φεροµένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο του 2011. Εξελέγη αµέσως νέα διοίκηση, που έχει ήδη αναλάβει την αναδιοργάνωση της εταιρείας, µε στόχο την οριστική εξυγίανσή της, κρίσιµο βήµα για την οποία αποτελεί και η υποβληθείσα αίτηση».


Τους έσωσε ο… Λαυρεντιάδης!


Με βάση αυτές τις εξελίξεις, η εταιρεία μπαίνει στον «Τειρεσία», ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεκάδες ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο (απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι προμηθευτές κτλ.). Τα προβλήματα ρευστότητας γίνονται τεράστια και η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν επί σειρά ετών αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της. Το 2009 ήταν καταστροφικό για την οικογένεια Γλου. Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008 και κατέγραψαν ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο) ανήλθε στα 117,3 εκατ. ευρώ.
Τους αδελφούς Γλου έσωσε από το χείλος της καταστροφής, ο επίσης Πειραιώτης φίλος τους, επιχειρηματίας αλλά και τραπεζίτης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.Η Ρrobank εξασφάλισε στους Γλου δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ (κατ΄ άλλους 18 εκατ. Ευρώ), προσημειώνοντας ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό, ανακαινισμένο το οποίο σχεδίασε ο Τσίλερ και απ΄ ό,τι λέγεται ανήκε στη μητέρα τους .


Το Aρθρο 99 και η κατάρρευση


Σύντομα η εταιρεία κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν παράδοξα αρχικά πως το business plan των αδελφών Ακη και Γιώργου Γλου είναι βιώσιμο, ενώ δεν έλαβαν υπόψη τους τις αντιδράσεις της γερμανικής εταιρείας Puma, με την οποία η ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε σύγκρουση.


Ο Αντώνης και Γιώργος Γλου κατάφεραν να ανακάμψουν εν μέρει, ενώ ταυτόχρονα στράφηκαν και σε άλλες δραστηριότητες στην περιοχή του Πειραιά και σε καταστήματα εστίασης. Αναφέρεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου κυμαίνονταν άνω των 100 εκατ. ευρώ, εξ αυτών ληξιπρόθεσμες είχαν καταστεί περίπου 40-45 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαινόταν στα 15 εκατ. ευρώ.


«Είχες γράψει πριν από καιρό για τα σπίτια μας στην Καστέλα. Τα χαρακτήρισες μάλιστα και ως κάστρα. Ναι. Εχουμε επιλέξει να ζούμε στην πόλη που αγαπάμε. Εμείς δεν… πουλήσαμε τον Πειραιά όπως έκαναν πολλοί άλλοι όταν έπιασαν κάποια καλά λεφτά. Ομως, ακόμα και αυτά τα σπίτια, αν χρειαστεί, θα τα θυσιάζαμε για την εταιρεία μας. Είμαστε νέοι ακόμα για να πάμε στα σπίτια μας. Τη μάχη θα τη δώσουμε γιατί πιστεύουμε πως ο όμιλος που με κόπο δημιουργήσαμε έχει μέλλον. Δεν έχουμε βγάλει λεφτά σε κρυφούς λογαριασμούς», έλεγε ο Αντώνης Γλου σε τοπικό μέσο του Πειραιά, όταν η εταιρία βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.


Ο Γιώργος Γλου έγραφε στο Facebook το 2015: "Σημερα η εταιρεία ΓΛΟΥ συμπληρώνει 30 χρόνια ! Όλοι εμείς οικογένεια – εργαζόμενοι – προμηθευτές , δουλεύουμε με ευχή , σκοπό και στόχο να ξαναφέρουμε την εταιρεία στη κορυφή προσπαθώντας γι'αυτο νυχθημερόν . Υ.Γ Ευχαριστούμε όλους που μας κράτησαν ζωντανούς τα 4 τελευταία δύσκολα χρόνια .''
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το 2016 πάντως, περιελάμβανε στη λίστα και τα αδέλφια Γλου σε περίοπτη θέση.Η υπόθεση του ξυλοδαρμού που θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα


Μία ιστορία ποτ θύμιζε μυθιστόρημα. Ο επιχειρηματίας Άρης Μητσόπουλος είχε καταθέσει μήνυση στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο αδελφοί Γλου ήταν οι «εγκέφαλοι» της επίθεσης που δέχτηκε στο σπίτι του στις 11 Μαΐου 2010. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η αιτία της επίθεσης ήταν οι μεταξύ τους οικονομικές αντιδικίες, επισημαίνοντας ότι οι αδελφοί Γλου του χρωστούσαν περισσότερα από 100.000 ευρώ. Η υπόθεση θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο ίδιος μένει σε μια μεζονέτα και την ώρα της επίθεσης ήταν μέσα στο σπίτι του. Ξαφνικά, όπως κατέθεσε, το σκυλάκι της οικογένειας άρχισε να γαβγίζει και να τρέχει προς τον κήπο. Το ακολούθησε και είδε μια μηχανή με δύο άντρες να βρίσκεται ακριβώς έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο ένας από τους δύο άντρες κατέβηκε από τη μηχανή, με δύο δρασκελιές μπήκε στην αυλή, τον ρώτησε αν είναι ο Άρης Μητσόπουλος και μόλις εκείνος απάντησε θετικά, άρχισε να τον κυνηγάει!


Προσωπική Ζωή


Και τα δύο αδέλφια είχαν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια. Ο Γιώργος Γλου έκανε τέσσερα παιδιά με τη σύζυγο του Μαίρη, ενώ ο Αντώνης Γλου με τη σύζυγο του Μελίνα (Μελάνα) Τουμανίδου έκαναν μία κόρη τη Σταματίνα. Οι πρώην ιδιοκτήτες της εταιρείας Glou επέλεγαν για τις εξόδους τους γνωστές ψαροταβέρνες στο Μικρολίμανο, ενώ έκαναν στενή παρέα με τα αδέρφια Άκη και Φίλιππο Σουρδή, με τους οποίους είναι και κουμπάροι. Στην παρέα τους βρισκόταν συχνά ο επιχειρηματίας Γιάννης Συγγελίδης με τη σύζυγό του Νάταλι, αλλά και ο «κύριος Replay» Κώστας Τσουβελεκάκης με τη σύζυγό του Σοφία. 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X