Αρχική / More / Life stories / Διαμαντής Μασούτης: Ξεκίνησε ως βοσκός, έγινε ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας
Διαμαντής Μασούτης:  Ξεκίνησε ως βοσκός, έγινε ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας thumbnail

Διαμαντής Μασούτης: Ξεκίνησε ως βοσκός, έγινε ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας

Ο Διαμαντής Μασούτης είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα.  Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν και από βοσκός σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης κατάφερε να γίνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας με άριστο όνομα στους πελάτες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους και να βραβευτεί ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες της Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η "αφοσίωση" των πελατών στην επιχείρηση του, φτάνει έως και το 64% (ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη).Ποια είναι όμως η ιστορία του Διαμαντή Μασούτη, του ιδρυτή της ομώνυμης λιανεμπορικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά που «κατηφορίζει» σταδιακά και προς το Νότο; Η ζωή του θυμίζει μυθιστόρημα. Σε νεαρή ηλικία, έφυγε μόνος του από το χωριό που είχε μεγαλώσει για να πάει να ζήσει στη Θεσσαλονίκη και να χτίσει από την αρχή τη ζωή του. Με επιμονή και με σκληρή δουλειά, κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ο οποίος κατατάσσεται στους 4-5 μεγαλύτερους παίκτες του εγχώριου λιανεμπορικού τομέα.


Από βοσκός στο εμπόριο!


Ο Διαμαντής Μασούτης δεν έχει στο βιογραφικό του σπουδές και λαμπερά πτυχία. Για την ακρίβεια, τελείωσε μόνο το Δημοτικό και μέχρι να ξεκινήσει τη στρατιωτική του θητεία, ήταν ο άνθρωπος που έκανε όλες τις αγροτικές δουλειές στο χωριό του, το Άδενδρο. Το Αδενδρο αποτελεί το Α' δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Χαλκηδόνας. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στους ποταμούς Αξιό και Λουδία. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνται κυρίως με αγροτικές καλλιέργειες ρυζιού και βαμβακιού, καθώς και με την κτηνοτροφία. Έζησε για πολλά χρόνια στα χωράφια, φυλούσε πρόβατα και αγελάδες, ήταν βοσκός από τα 14 του χρόνια και όπως έχει πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του, η πιο στενή του συντροφιά ήταν το τραγούδι του, που τον κρατούσε ζωντανό για να μην φοβάται.


Από τη γενέτειρά του, το χωριό Άδενδρο, έφυγε σε ηλικία 23 -24 χρόνων, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και το 1964 προσελήφθη στην ΤΡΥΛΕΤ όπου και εργάστηκε ως πωλητής, έως το τέλος Νοεμβρίου του 1969. Αγόρασε ένα σπίτι με δόσεις και έτσι ελάχιστα του απέμεναν από την εργασία του για τα προσωπικά του έξοδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε να δουλεύει ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.


Η καθοριστική συνάντηση


Αγόρασε ένα αυτοκίνητο με δανεικά χρήματα για να μεταφέρει τα προϊόντα του, γιατί εκείνα τα χρόνια με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνταν οι πωλήσεις. Η συνάντηση του στη Θεσσαλονίκη με στέλεχος της Unilever από την Ευρώπη υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του. Σύντομα αντιλήφθηκε ότι η δουλειά που θα είχε μέλλον εκείνη την εποχή ήταν η λιανική και από την επόμενη μέρα ξεκίνησε να ψάχνει χώρο για το δικό του μαγαζί.Τα χρόνια της επιτυχίας


Τον Σεπτέμβριο του 1976 έκανε την εμφάνιση του το πρώτο κατάστημα Μασούτης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κρυστάλλη. Το εγχείρημα του αποδείχθηκε πετυχημένο και στη συνέχεια ξεκινά ένας κύκλος δυναμικής ανάπτυξης που δεν κάμφθηκε από την εμφάνιση των πολυεθνικών στην αγορά, ούτε αργότερα από την οικονομική κρίση.Ο Διαμαντής Μασούτης έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τους έλληνες ανταγωνιστές του : «Ζήλευα τον Μπάρμπα Σπύρο (σ. σ. εννοεί τον αείμνηστο Σκλαβενίτη) το συγχωρεμένο, που δεν άκουσα ποτέ κανέναν άνθρωπο να πει κακή κουβέντα για αυτόν, ενώ και η ανθρωπιά του Κώστα Βερόπουλου δεν υπήρχε πουθενά. Ο τρίτος για τον οποίο έχω να θυμάμαι είναι ο Βασιλόπουλος. Πήγαινα σε εκείνον στην Αθήνα όταν άνοιξα, έκανα φιλίες και προσπαθούσα να μάθω μυστικά της δουλειάς για να βελτιωθώ», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα news247.Άντεξε στις πιέσεις


Πολλές φορές έχει δεχθεί κρούση για να εξαγοραστεί η πετυχημένη εταιρία του,ωστόσο ο ίδιος δεν δέχθηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, παρά τους δύσκολους καιρούς."Εμείς αντισταθήκαμε, πολεμήσαμε και πολεμούμε ακόμη για να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας, τις αξίες μας και το γνήσιο ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα, το οποίο ήδη ταλανίζεται μέσα στην ίδια την πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, από τις Σειρήνες της παγκοσμιοποίησης», προσθέτει στην ίδια συνέντευξη στο news247.gr.Η αλυσίδα Μασούτης με αριθμούς


Η αλυσίδα Μασούτης έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο με συνολικά 257 καταστήματα στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Λαμία, την Εύβοια με τη Χίο, ενώ απασχολεί σχεδόν 6.500 εργαζόμενους. Το 2014 η αλυσίδα κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών, η αξία του οποίου έφτασε κοντά στα 750 εκατ. ευρώ, όσο και της κερδοφορίας μετά φόρων, που ανήλθε στα 14,3 εκατ. ευρώ.


Η δυναμική των προηγούμενων ετών, δημιούργησε στρατηγικό στόχο για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, καθώς και την ανακαίνιση άλλων.


Η σχέση με τους εργαζόμενους


Η αλυσίδα σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, δεν έχει κάνει απολύσεις και προσπαθεί να τηρεί στο ακέραιο την εργατική νομοθεσία. Το 2015 η εταιρία κατέκτησε τη 16η θέση στην κατηγορία 25 Best Large Workplaces in Europe 2015, ως η μοναδική ελληνική εταιρεία ανάμεσα στις 75 μη πολυεθνικές.


Η οικογένεια και οι… ληστείες


Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος με την Γεωργία Χουχούμη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Ζαφειρία, η οποία γεννήθηκε το 1968 και τον Ιωάννη, ο οποίος γεννήθηκε το 1971. Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει πέσει δύο φορές θύμα ληστείας, στο σπίτι που διατηρεί στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά, "εγκέφαλος" της ληστείας ήταν η οικιακή του βοηθός.


Η κόρη του Διαμαντή Μασούτη Ζαφειρία είναι η νεαρή διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας από το 2011. Η ίδια προετοιμάστηκε επιστημονικά, ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη της επιχείρησης, εποπτεύοντας τα τμήματα Marketing, Oικονομικών, Aνθρωπίνων Πόρων και Ανάπτυξης Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας.Ο γιος του Διαμαντή Μασούτη, Γιάννης, βραβεύτηκε από τα Retail Business Awards, που αποτελούν τον μεγαλύτερο θεσμό του Ελληνικού Λιανικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας, ως Manager της Xρονιάς το 2016."Χρειάζεται μια γενική βούληση για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε ακόμα εν μέσω κρίσης, άσχετα αν ο κλάδος του λιανεμπορίου δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα. Βέβαια, η κρίση προσφέρει ευκαιρίες, αρκεί να τις εκμεταλλευόμαστε σωστά. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε, επενδύοντας στην ανάπτυξη του μεριδίου μας, έτσι ώστε όταν η χώρα μπει επιτέλους σε φάση εξισορρόπησης, να είμαστε από τους κορυφαίους του κλάδου. Αν με την ίδια αυτοπεποίθηση κινηθούν κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, θα αλλάξει πιο γρήγορα προς το καλύτερο η κατάσταση στον τόπο μας, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.


Η σχέση του με το χωριό του


Η ζωή του Διαμαντή Μασούτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χωριό που έζησε, μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα του βήματα. Παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ως επιχειρηματίας, δεν ξέχασε ποτέ τους συμπατριώτες του. Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι αρκετοί από αυτούς δουλεύουν στην επιχείρησή του, ενώ πάντοτε όποιος έχει ανάγκη ζητάει τη βοήθεια του για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες.


Το Άδενδρο Θεσσαλονίκης


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X