Πένες πριμαβέρα με όξινη σάλτσα τυριού

Δροσερή μακαρονάδα με λαχανικά από το μποστάνι της άνοιξης: πένες πριμαβέρα με όξινη σάλτσα τυριού.

Υλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/2 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα, σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
  • το λευκό και πράσινο μέρος από 2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα (ή 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη)
  • 1/2 μάτσο ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 80 γρ. κεφαλοτύρι, κατά προτίμηση Ιου, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες με τα σκόρδα και τα σπαράγγια για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 2 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν τα υλικά ομοιόμορφα.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πένες με λιαστές ντομάτες, κουκουνάρι και παρμεζάνα

Πένες arabiata: μια πικάντικη συνταγή για απαιτητικούς ουρανίσκους

Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα πικάντικου κοτόπουλου

 

Σχετικά άρθρα