Χόρτα: γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

<div class="k2IntroText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Τα αγαθά της υγείας και της καλοζωϊας που μας έχουν δωρηθεί βρίσκονται στη φύση.</strong> Η μοναδική χλωρίδα στην Ελλάδα οφείλει την ανάπτυξή της στο κλίμα και την μορφολογία του εδάφους. Η θάλασσα, τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, διαμορφώνουν ιδανικούς τόπους για φυτική ποικιλία. Η χορτοφαγία στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αφού οι Έλληνες μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα με αυτά. Σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, αποτελούν βασικά συστατικά πολλών τοπικών πιάτων, εξάλλου τα «λαδερά» αποτελούν κεφάλαιο που υπάρχει μόνο στην Ελληνική κουζίνα.</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Τα χόρτα είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός.</strong> Αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή), δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.<strong> Ορισμένα χόρτα μάλιστα, όπως η γλιστρίδα (ή αντράκλα) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Συλλογή</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η συλλογή των άγριων χόρτων θέλει προσοχή! Τρώμε μόνο όσα αναγνωρίζουμε. Για τα υπόλοιπα, υπάρχει η ασφαλής μέθοδος της πληροφορίας από αυτούς που μαζεύουν χόρτα σε κάθε περιοχή.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Στα περισσότερα χόρτα, μαζεύουμε τα φύλλα και τμήμα της ρίζας, σε άλλα μόνο τη ρίζα και σε μερικά και τα φύλλα και τη ρίζα. Στις περιπτώσεις που δεν θέλουμε τη ρίζα, καλό είναι να τα κόβουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει τμήμα της ρίζας στο έδαφος. Έτσι, το χόρτο ξαναβλασταίνει και η χλωρίδα δεν μειώνεται.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αποφεύγουμε τη συλλογή από περιοχές που δεν είναι καθαρές και δεν συλλέγουμε ποτέ από χωράφια τα οποία ραντίζονται με ζιζανιοκτόνα ή άλλα τοξικά φάρμακα, κυρίως την άνοιξη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Δεν αφήνουμε τα χόρτα σε πλαστικές σακούλες ή/και εκτεθειμένα στον ήλιο γιατί μαραίνονται.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Αγορά</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Δεν αγοράζουμε χόρτα που μας φαίνονται μαραμένα και έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους ή ξεθωριασμένο χρώμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Προτιμούμε τα χόρτα που έχουν ωραίο χρώμα αλλά δεν είναι και τόσο τέλεια στο σχήμα τους. Το πιθανότερο είναι να έχουν καλλιεργηθεί χωρίς λιπάσματα ή αυξητικές ορμόνες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Καθάρισμα &amp; πλύσιμο</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Κόβουμε τα ξερά μέρη από τα χόρτα και τα χαράσουμε σταυρωτά στη ρίζα για να βράσουν πιο εύκολα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Καθαρίζουμε απαλά τις ρίζες, αλλά δεν τις ξύνουμε γιατί έτσι χάνονται οι βιταμίνες που περιέχουν.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Συντήρηση</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η ιδανική λύση είναι να καταναλώσουμε τα χόρτα την ημέρα της αγοράς ή περισυλλογής τους.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τα καθαρίζουμε στεγνά: βγάζουμε με το χέρι τα κίτρινα φύλλα, το χώμα και τα ξένα σώματα. Δεν τα πλένουμε, γιατί θα κιτρινίσουν και θα μυρίσουν. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε σακούλες νάυλον, στο κάτω μέρος του ψυγείου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Τα άγρια χόρτα, με παχιά φύλλα και χοντρό βλαστό, διατηρούνται περισσότερεςημέρες στο ψυγείο. Τα ραδίκια και τα σπαράγγια είναι πιο ευαίσθητα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το μυστικό είναι να πλένονται γρήγορα, με κρύο νερό και να στραγγίζονται με ένα σουρωτήρι. Αν τα μουλιάσουμε στο νεροχύτι, χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών, όπως τα σάκχαρα και οι βιταμίνες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Στην κατάψυξη</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Για να συντηρήσουμε τα χόρτα στον καταψύκτη, πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε για ένα περίπου λεπτό σε νερό που βράζει και στη συνέχεια να τα τοποθετήσουμε στον καταψύκτη σε νάυλον σακούλες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διατηρηθούν ως και 8 μήνες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Στην κατάψυξη είναι προτιμότερο να φυλάσσουμε αρωματικά χόρτα(μάραθο, πράσσο) και όχι βλήτα, κολοκύθια, βολβούς, ραδίκια, βρούβες που είναι πιο ευαίσθητα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πριν χρησιμοποιήσουμε τα καταψυγμένα χόρτα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και να στραγγίξουν.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Τρόπος κατανάλωσης</span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Ο θρεπτικότερος τρόπος κατανάλωσης των άγριων χόρτων είναι ωμά. Διατηρούν όλα τα πολύτιμα συστατικά και την γεύση τους.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα χόρτα που καταναλώνουμε ωμά, πρέπει αφού τα πλύνουμε, να τα στεγνώσουμε καλά και κατόπιν να προσθέσουμε-ανακατεύοντας συνεχώς- το ελαιόλαδο ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Δεν ψιλοκόβουμε τα χόρτα και τα λαχανικά γιατί τεμαχίζονται οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ευεργετική δράση τους στο πεπτικό μας σύστημα. Επιπλέον, στα ψιλοκομμένα λαχανικά οξειδώνονται-καταστρέφονται- ευκολότερα οι βιταμίνες που περιέχουν.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Είναι προτιμότερο το λεμόνι από το ξύδι στις σαλάτες, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει και καθυστερεί την οξείδωση.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ο συνδυασμός από διάφορα χόρτα-πικρά, γλυκά, αρωματικά-δίνει σαλάτες που είναι πραγματκή γευστική εμπειρία με αρωματική και πικάντικη γεύση.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Με το βρασμό, χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Για να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό, τις απώλειες, δεν βράζουμε τα χόρτα σε σιδερένιες κατσαρόλες.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ρίχνουμε τα χόρτα σε νερό που κοχλάζει και βράζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο σε σκεπασμένη κατσαρόλα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ρίχνοντας σόδα στο νερό που βράζουμε τα χόρτα, καταστρέφεται η βιταμίνη C.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλατίζουμε λίγο πριν σερβίρουμε. Έτσι, γίνονται πιο τρυφερά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μόλις τελειώσει ο βρασμός, βγάζουμε τα χόρτα από το νερό στο οποίο έβρασαν. Διαφορετικά, θα κιτρινίσουν και θα μυρίσουν.</span></li>
</ul>
<div style="text-align: justify;">
<p><strong><span style="font-size: small;">ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ:</span></strong></p>
</div>
<ul>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Άγρια σπαράγγια:</em></strong> Τέλη Μαρτίου έως τον Μάιο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Αγριόπρασο:</em></strong> Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Αντίδια:</em></strong> Όλο το χρόνο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Βλίτα:</em></strong> Αρχές Μαϊου έως τα τέλη Ιουλίου.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Βρούβες:</em></strong> Βγαίνουν με τα πρωτοβρόχια και συλλέγονται ως και την άνοιξη.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Κάππαρη:</em></strong> Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Μάραθο:</em> </strong>Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Μολόχα:</em></strong> Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Παντζάρια:</em></strong> Όλο το χρόνο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Πικροράδικο:</em></strong> Από τις αρχές του φθινοπώρου έως τα τέλη Μαϊου.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Ραδίκια:</em></strong> Όλο το χρόνο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Σέλινο:</em></strong> Όλο το χρόνο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Σπανάκι:</em></strong> Όλο το χρόνο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Στρύχνος:</em></strong> Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.</span></li>
<li style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><em>Τσουκνίδες:</em></strong> Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.</span></li>
</ul>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα