Τουλάχιστον 1.000 νεκροί τον Μάιο στο Ιράκ

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάιο στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Μόνο τον μήνα αυτό, 1.045 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και 2.397 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η ένταση και η συχνότητα των βίαιων επεισοδίων σίγουρα απέχουν μακράν αυτών που είχαν σημειωθεί την περίοδο 2006- -2008, ωστόσο η αύξηση των βιαιοτήτων προκαλεί φόβους για αναβίωση των θρησκευτικών συγκρούσεων. Τότε τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώνονταν κάθε μήνα σε επιθέσεις και συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ σιιτών και σουνιτών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αυτή η έκρηξη βίας, που καταγράφεται από τις αρχές του 2013, συνέπεσε με την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας της σουνιτικής μειονότητας που δηλώνει ότι είναι “στιγματισμένη” από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη δικαιοσύνη, τομείς όπου κυριαρχούν οι σιίτες.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντάρτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική παραλυσία για να κερδίσουν τη συμπάθεια όπως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους ιρακινούς ηγέτες, που είναι ανίκανοι να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Σχετικά άρθρα