Διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι -5.000 σύμφωνα με την αστυνομία- συμμετέχουν σήμερα στη Φρανκφούρτη σε διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, ύστερα από έκκληση της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Blockupy, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανάλογες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη νότια Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές πρόκειται να κάνουν πορεία ως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας γύρω στις 16:30, καθώς σήμερα, 1η Ιουνίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυσή της, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συνδικάτα και οργανώσεις της αριστεράς (Verdi, IG Metall, το κόμμα Die Linke, Attac, κ.α) ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες κατά της λιτότητας με τη συμμετοχή 2.000 ανθρώπων.

“Θέλουμε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι η πολιτική της ΕΚΤ και της τρόικας, υπό την επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αποτελεί λύση”, δήλωσε ο Ρολάντ Σις, εκπρόσωπος της Blockupy.

Το μεσημέρι η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν από ορισμένους διαδηλωτές που φορούσαν κουκούλες να αποκαλύψουν το πρόσωπό τους. Στη Λισαβόνα, οι διαδηλωτές αναμένεται να σταματήσουν μπροστά από το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.

Αριστερά κόμματα και οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις το απόγευμα και στη Μαδρίτη, κοντά στο Κοινοβούλιο, τόπο πολλών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τους τελευταίους μήνες. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται το χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα