H Ιαπωνία στηρίζει την Αφρική

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα χορηγήσει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους στην Αφρική σε περίοδο πέντε ετών, εκ των οποίων 750 εκατομμύρια θα δοθούν για την σταθερότητα της περιοχής του Σάχελ στη βόρεια Αφρική και την εκπαίδευση 2.000 μελών των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της ασφάλειας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Την προσεχή πενταετία η Ιαπωνία θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Αφρική με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ύψους 24,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια βοήθεια ανέρχεται σε 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 750 εκατομμύρια που θα δοθούν για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής του Σάχελ”, είπε σήμερα ο Αμπε στη Γιοχοκάμα, όπου πραγματοποιείται από χθες η διεθνής διάσκεψη του Τόκιο για την ανάπτυξη στην Αφρική (Ticad) με την συμμετοχή 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το πακέτο των 750 εκατομμυρίων θα δοθεί στη βόρεια και την υποσαχάρεια Αφρική καθώς και σε εδάφη πολλών χωρών όπως το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, η Αλγερία, το Τσαντ, το Σουδάν και η Λιβύη. Η Ιαπωνία προσδίδει μεγάλη σημασία στην περιοχή αυτή κυρίως μετά την ομηρία στα μέσα Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην πόλη Ιν Αμένας της νότιας Αλγερίας, κατά την οποία δέκα ιάπωνες πολίτες σκοτώθηκαν.

Η οικονομική στήριξη του ιαπωνικού κράτους θα επιτρέψει “την ενίσχυση των υποδομών κοινωνικής προστασίας με έμφαση στη διατροφή, την εκπαίδευση, την υγεία και επίσης μια στήριξη για τις γυναίκες και τους νέους”, επισήμανε ο Αμπε για τον οποίο το πακέτο αυτό “θα δώσει ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταθερότητά της”.

O Αμπε υποσχέθηκε να μεταβεί στην Αφρική “το συντομότερο δυνατό”, μετά τα πολλαπλά ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας με σκοπό, την ενέργεια, καθώς η Ιαπωνία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και την κατά συνέπεια διακοπή της λειτουργίας πυρηνικών της σταθμών.

Σχετικά άρθρα