Ο Ζόραν Ζάεβ νέος πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης στα Σκόπια

Ο Ζόραν Ζάεβ εξελέγη νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM), από το τακτικό συνέδριο της παράταξης το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια.

Ο Ζόραν Ζάεβ επικράτησε με 395 ψήφους, έναντι 127 που έλαβε ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι και 15 που έλαβε ο Κίρε Ναούμοφ. Ο τέταρτος που είχε αναγγείλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, ο Ίγκορ Ιβάνοφσκι, απέσυρε την υποψηφιότητα του μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ο 39χρονος Ζόραν Ζάεβ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στελέχη του SDSM. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος της Στρούμιτσα. Αναλυτές, φίλα προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι ο Ζόραν Ζάεβ μπορεί να προσδώσει στην αντιπολίτευση την απαραίτητη δυναμική και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια (βουλευτικές, προεδρικές, δημοτικές εκλογές).

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Νίκολα Γκρούεφσκι ότι κυβερνά με “απολυταρχικό

Σχετικά άρθρα