Αρχική / More / Life stories / Εντουάρ Φιλίπ: Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας παίζει μποξ, γράφει βιβλία και λατρεύει τη μπύρα
Εντουάρ Φιλίπ: Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας παίζει μποξ, γράφει βιβλία και λατρεύει τη μπύρα thumbnail

Εντουάρ Φιλίπ: Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας παίζει μποξ, γράφει βιβλία και λατρεύει τη μπύρα

Πόσα γνωρίζετε για τη ζωή του πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ; Ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μακρόν προέρχεται από τη μετριοπαθή Δεξιά, στον ελεύθερο χρόνο του παίζει μποξ, λατρεύει τις μπύρες και η αγαπημένη του ταινία είναι ο Νονός. 


Η Γαλλία έχει εδώ και λίγες ώρες νέο πρωθυπουργό. Η επιλογή από τον Εμανουέλ Μακρόν του δεξιού δημάρχου της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, εμπίστου του Αλέν Ζιπέ, πραγματοποιεί ένα άνοιγμα και κλείνει το… μάτι προς το στρατόπεδο της Δεξιάς. «Ο Μακρόν σκέφτεται κατά 90% τα ίδια μ’ εμένα», είχε πει ο Εντουάρ Φιλίπ στα τέλη του 2016. H επιλογή αυτή βέβαια αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια και στο στρατόπεδο της Δεξιάς, που θα προτιμούσε έναν πιο "σκληρό" της παράταξης, αλλά και στην αριστερά, που θα ήθελε δικό της άνθρωπο στο τιμόνι. Αρκετά δημοσιεύματα μάλιστα, αναφέρονται σε μία έξυπνη στρατηγική κίνηση, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την ήδη διχασμένη Δεξιά στη Γαλλία.«Δέχομαι χτυπήματα, ανταποδίδω κιόλας. Μαθαίνω. Είναι ένα άθλημα που σου διδάσκει την ταπεινοφροσύνη» λέει, λίγο πριν μπει στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Γαλλίας, το Ματινιόν.


Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του στην πρωθυπουργία της Γαλλίας ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι δέχτηκε τη θέση που του πρόσφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επειδή η χώρα βρίσκεται σε "πρωτόγνωρη κατάσταση"."Σκέφτηκα ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν ήταν τόσο ιδιαίτερη που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά", είπε ο 46χρονος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.


Ο Φιλίπ, που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μεταπολεμικά που επιλέγεται από έναν πρόεδρο προερχόμενο από άλλο κόμμα.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα γαλλικά ΜΜΕ, ο διορισμός ενός δεξιού πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία στις βουλευτικές του Ιουνίου. Η πρώτη αποστολή του νέου πρωθυπουργού θα είναι να οδηγήσει την προεδρική παράταξη στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία για να κυβερνήσει απρόσκοπτα.


Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ανακατεύει την τράπουλα και θέτει τους όρους της επόμενης μέρας στη Γαλλία. Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν είναι απ’ τα βαριά ονόματα των Ρεπουμπλικανών και έτσι περιορίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η επιλογή του από το στρατόπεδο της Δεξιάς σε σχέση με τους προοδευτικούς υποστηρικτές του.


Aπό την αριστερά στη… δεξιά


Ο 46χρονος Εντουάρ Φιλίπ γεννήθηκε στη Ρουέν και μεγάλωσε σε ένα μάλλον αριστερό και προοδευτικό περιβάλλον. Oι γονείς του ήταν και οι δύο δάσκαλοι. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Sciences Po της γαλλικής πρωτεύουσας το 1992. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικό στέλεχος για δύο χρόνια των Σοσιαλιστών, ο Φιλίπ αποφάσισε στη συνέχεια να προσεγγίσει τη Δεξιά.Σταδιακά, ο ειδικός στις δημόσιες συμβάσεις εξελίχθηκε σε στενό συνεργάτη του Antoine Rufenacht, δημάρχου της Χάβρης μεταξύ 1995-2015, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ζακ Σιράκ το 2002 και πολιτικού συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές της Δεξιάς το 2016. Ο Rufenacht παρέδωσε το 2010 τον δημαρχιακό θώκο στον Φιλίπ. Ο τελευταίος είχε κατέβει το 2002 ως υποψήφιος βουλευτής στο Σεν Μαριτίμ. Την ίδια χρονιά τον προσέγγισε ο Αλέν Ζιπέ για να μετάσχει στην ίδρυση του UMP, ενός κόμματος που ήθελε να συνενώσει τις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου σ’ ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Ο Φιλίπ ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.


Υπήρξε δικηγόρος στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP, περιφερειακός σύμβουλος στη Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2007.


Στις προκριματικές της Δεξιάς διετέλεσε εκπρόσωπος του Ζιπέ, αλλά μετά την ήττα του υποψηφίου του, υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν. Όταν, όμως, ξέσπασε το #Penelopegate, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.Ο Μακρόν ως άλλος… Βρούτος


Ο Εντουάρ Φιλίπ θεωρούσε τον Μακρόν υποψήφιο των ΜΜΕ, άνθρωπο της δημοσιότητας και όχι τους ουσίας, θεωρώντας ότι στερείται σοβαρού πολιτικού προγράμματος και της εμπειρίας για να αναλάβει την προεδρία της χώρας. Όλα αυτά, γράφτηκαν στη στήλη που διατηρούσε ο Εντουάρ Φιλίπ στη Liberation, στην οποία σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις και τους υποψήφιους. Τον είχε περιγράψει μάλιστα ως τεχνοκράτη τραπεζίτη, τον είχε συγκρίνει με τον Βρούτο, ενώ είχε γίνει έξαλλος με όσους έκαναν για αυτόν παραλληλισμούς με τον Κένεντι και τον Pierre Mendès France. Είχε υπονοήσει μάλιστα ότι ο Μακρόν πρόδωσε τον Φρανσουά Ολάντ που τον είχε κάνει Υπουργό Οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο και ειδικά με την απειλή της Μαρίν Λεπέν, χρησιμοποίησε διαφορετικούς χαρακτηρισμούς για αυτόν όπως «νέος», «ευφυής» και «ικανός»…«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν κερδίσει στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να περάσει πάνω από τα κόμματα. Θα πρέπει να βγει από το παλιό δίπολο, πολιτισμικό, θεσμικό και αναπαυτικό της αντίθεσης δεξιά-αριστερά για να δημιουργήσει μια πλειοψηφία νέου τύπου. Ο δρόμος θα είναι στενός και επικίνδυνος. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι το σύστημα θα αφήσει να το καταστρέψουν», έγραφε.


Είχε υπερασπιστεί τη σχέση του με τη Μπριζίτ!


«Ενα είναι σίγουρο, ότι αυτός ο Μακρόν, ελάσσων προσωπικότητα της ρωμαϊκής ιστορίας, θα αυτοκτονήσει και θα δολοφονήσει την σύζυγό του, υπό την πίεση του Καλιγούλα. Δεν το ευχόμαστε, ούτε στον ίδιο ούτε για την Μπριζίτ, η οποία, εμένα, μου φαίνεται μετά από κάθε κριτική μάτσο ακόμη πιο συμπαθητική», έγραφε στο άρθρο του στη Liberation.Πατέρας, μποξέρ και διανοούμενος


Πατέρας τριών παιδιών ο Φιλίπ είναι διανοούμενος, όπως και ο Μακρόν και έχει αντίστοιχες σπουδές. Έχει γράψει δυο βιβλία «Η Ώρα της Αλήθειας» (“ l’Heure de vérité”), ένα πολιτικό μυθιστόρημα και το «Στη Σκιά» (“Dans l' ombre”). Λατρεύει τις μπύρες και λέγεται ότι προτιμά την «Corona». Τρεις φορές την εβδομάδα, ο 46χρονος Φιλίπ φοράει το σορτσάκι του και μπαίνει στο ρινγκ για να παίξει μποξ.Η σύζυγος του είναι η εκπαιδευτικός Edith Chabre, ενώ αγαπάει να περνάει αρκετό χρόνο με την οικογένεια του.


H προσωπική του ζωή δεν έχει ακόμα απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια, ενώ η γυναίκα του είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε.To 2015 αποφάσισε να τηρήσει το λόγο του και να κολυμπήσει στο λιμάνι της Χάβρης σε κρύο νερό για τον εορτασμό της ενοποίησης των δύο περιοχών της Νορμανδίας. Λατρεύει τον Bruce Springsteen, ενώ η αγαπημένη του ταινία είναι ο Νονός. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X