Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας
Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας thumbnail

Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Με μία αναλυτική τοποθέτηση η υπουργός Εργασίας αντέκρουσε τα επιχειρήματα των εισηγητών της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις ή την αναπροσαρμογή των θετικών φορολογικών μέτρων στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με βάση τη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.


Η Έφη Αχτσιόγλου δεν προέβη σε πολιτικό σχολιασμό του πολυνομοσχεδίου, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία της στα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έθιξαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά της ΝΔ.


Διαβάστε επίσης: Αντισυνταγματικές κρίνει τις μειώσεις σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής


Η υπουργός Εργασίας ξεκίνησε επισημαίνοντας πως πρόκειται για συνταγματικές ρυθμίσεις, απαριθμώντας τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Αρχικά, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για οριοθετημένη έκταση των περικοπών, στηλιτεύοντας την τοποθέτηση Βορίδη, ο οποίος ανέφερε πως το σύνολο των συνταξιούχων θα δεχθεί μείωση 18%. «Δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 συντάξεων από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ενώ το 18% είναι το ταβάνι» είπε η υπουργός, εννοώντας πως δεν αποτελεί τον κανόνα. «Οπότε, η τοποθέτηση του κ. Βορίδη περί γενικής μείωσης δεν είναι ακριβής, καθώς το μεσοσταθμικό περίγραμμα είναι μικρότερο» πρόσθεσε.


Ως προς τη μείωση των επικουρικών συντάξεων διευκρίνισε πως αυτή θα προκύψει μόνο στην περίπτωση της προσωπικής διαφοράς. «Άρα, δεν πρόκειται για οριζόντιες περικοπές, όπως ο νόμος 4093 του 2012 που είχατε ψηφίσει και είχε κριθεί αντισυνταγματικός, καθόσον επέβαλε αναδρομικές περικοπές» σχολίασε η υπουργός.


«Παράλληλα, νομοθετούνται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα αμβλύνουν την επιβάρυνση ή θα την εκμηδενίσουν» παρέθεσε η κ. Αχτσιόγλου, αναφέροντας τα αντίμετρα που έρχονται να απαλύνουν την περικοπή. Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Το μέτρο υιοθετείται για λόγους εθνικού συμφέροντος, μιλάμε για αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων για το χρέος και τον υπέρτερο σκοπό της εξόδου από την επιτροπεία».


Η υπουργός Εργασίας επισήμανε, επίσης, την αναλογικότητα της περικοπής, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά της σέβεται την ίση κατανομή βαρών μεταξύ των παλαιών και νέων συνταξιούχων. «Σέβεται την αρχή της ισότητας, σε αντίθεση με τον ν. 4093, ο οποίος είναι αντισυνταγματικός γιατί είχε ενιαία αρχή και αναδρομική ισχύ» υπογράμμισε, ενώ τόνισε ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται για αιφνίδιο μέτρο, αφού θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019.


Με επικριτική διάθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, η υπουργός ανέφερε πως η ΝΔ συγχέει τη φορολογία με τις ασφαλιστικές εισφορές. «Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών» είπε, ενώ για το ζήτημα της αναπροσαρμογής των θετικών φορολογικών μέτρων που εμπεριέχονται στα αντισταθμιστικά μέτρα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας». Και εξήγησε πως «το μέτρο της αναπροσαρμογής είναι τόσο όσο για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σε περίπτωση», χαρακτηρίζοντας παράλληλα απίθανο το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μειωθούν τα θετικά φορολογικά μέτρα.


Ωστόσο, διευκρίνισε πως αν προκύψει κάτι τέτοιο, τότε η αναπροσαρμογή θα γίνει συμμετρικά σε όλα τα θετικά αντίμετρα και δεν θα βρίσκεται στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.


Πηγή: tokoutitispandoras.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X