Αρχική / Teens / Διαδίκτυο. Μήπως είμαι εξαρτημένος;
Διαδίκτυο. Μήπως είμαι εξαρτημένος; thumbnail

Διαδίκτυο. Μήπως είμαι εξαρτημένος;

ΜΑΡΤΥΡΙΑ


Έφηβος 17 ετών


«Είμαι μόνος, μα τελικά ποιος φταίει;


Ίσως λέω πολλά, αλλά κάνω λίγα!


Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: «δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι».


Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, εάν δεν ήμουν πραγματικά αδύναμος. Είμαι 17 ετών. Μόνος και γεμάτος θυμό!


Φίλοι; Δεν μου έμεινε κανείς. Υπάρχει μόνο ένα άτομο στο οποίο μπορώ να τηλεφωνήσω από το κινητό μου. Σύντομα δεν θα μπορώ να τηλεφωνήσω σε κανέναν.


Είναι δικό μου το φταίξιμο που τους έδιωξα έναν-έναν από κοντά μου. Ωστόσο, βαθιά μέσα μου, αισθάνομαι ότι εάν είχα την κατάλληλη στήριξη, θα μπορούσα ακόμη και να τα καταφέρω…»


 


Δεν είναι μόνο οι ουσίες που προκαλούν εθισμό, αλλά και οι συνήθειες. Η χρήση του διαδικτύου, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, γι’ αυτό έχε τα μάτια σου ανοιχτά. Μπορεί και εσύ να το έχεις βιώσει ή να γνωρίζεις κάποιον που να χρειάζεται βοήθεια.


 


Έχε, λοιπόν, στο νου σου ότι οι έφηβοι με «εξάρτηση» μπορεί να σταματήσουν το σχολείο, να απομονωθούν από την οικογένεια και τους φίλους τους, να είναι επιθετικοί με τους γονείς, να κλέβουν χρήματα από την οικογένεια για να «παίζουν», να ζουν σε ένα δωμάτιο, να μην τρώνε ή το αντίθετο (να παχύνουν πολύ), να μην γυμνάζονται και να μην κοιμούνται για 24ωρα. Μπορεί ακόμη να μην αλλάζουν ρούχα, να παραμελούν την υγιεινή τους και την καθαριότητα.


 


Βασικά κριτήρια


Η παραμονή on-line για όλο και περισσότερο χρόνο.


Ο κίνδυνος απώλειας σχέσης ή ευκαιρίας εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.


Τα ψέματα, που σκοπό έχουν να καλύψουν την αληθινή έκταση της χρήσης.


Η παραμονή on-line για περισσότερο χρόνο από αυτόν που σκόπευες.


 


Οι αιτίες


Σημαντικό ρόλο παίζουν για παράδειγμα η προσωπικότητά σου, το αν υπάρχουν άλλες ψυχολογικές καταστάσεις που σε επιβαρύνουν (π.χ. έφηβοι ντροπαλοί, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με υπερκινητικότητα, με διαταραχές συμπεριφοράς), το οικογενειακό περιβάλλον κ.α.


Οι νέες κοινωνικές συνθήκες (π.χ. έλλειψη χώρων φυσικής εκτόνωσης, η υπεραπασχόληση των γονέων και η έλλειψη επικοινωνίας) ίσως συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάχρησης του διαδικτύου.
Ποιες ηλικίες εμφανίζουν «εξάρτηση» από το διαδίκτυο;


Είναι συχνό στη μέση εφηβεία (15-17 ετών), που οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και μετά τα 17. Μάλιστα, εξίσου επιρρεπή είναι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.


Οι διαδικτυακές δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια-τζόγος και οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.


Οι συμπεριφορές αυτές αυξάνονται με την χρήση φορητών συσκευών που ευνοούν την ιδιωτικότητα και διευκολύνουν την πρόσβαση.


 


Το internet είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται». Σωστή χρήση και όρια είναι σημαντικά.


 


ΠΗΓΗ http://youth-health.gr/


 
 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X