Αρχική / Παιδί / Bullying: Τι να κάνω όταν το παιδί μου εκφοβίζεται;
Bullying: Τι να κάνω όταν το παιδί μου εκφοβίζεται; thumbnail

Bullying: Τι να κάνω όταν το παιδί μου εκφοβίζεται;

 


Συχνά, τα παιδιά που εκφοβίζονται δεν το λένε στους γονείς τους γιατί μπορεί να φοβούνται, να ντρέπονται ή να πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τα βοηθήσει.


Ωστόσο, εάν υπάρχουν ενδείξεις που σας κάνουν να υποψιάζεστε ότι το παιδί σας εκφοβίζεται μπορείτε να κάνετε τα εξής:


 


 


Μιλήστε με το παιδί σας. Δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε και θέλετε να το βοηθήσετε. Μην δείξετε θυμό ή αναστάτωση. Μην εκφράσετε απειλές εναντίον του άλλου παιδιού και των γονιών του καθώς αυτό που φοβούνται περισσότερο τα παιδιά που εκφοβίζονται είναι η αντιπαράθεση με την άλλη πλευρά.


 


 


Ακούστε όλη την ιστορία με προσοχή. Ρωτήστε τι συνέβη, πού, πότε, πόσο συχνά, ποιοι πήραν μέρος στο περιστατικό και αν υπήρχαν και άλλοι παρατηρητές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι συνέβη.


 


 


Στηρίξτε συναισθηματικά το παιδί σας. Πείτε του ότι δεν φταίει για αυτό που του συμβαίνει, ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει πλγωμένο και ότι είναι πολύ σημαντικό που βρήκε το θάρρος να μιλήσει. Μην το κατηγορήσετε.


 


 


Επικοινωνήστε με το σχολείο. Κανονίστε μια συνάντηση με το δάσκαλο της τάξης ή/και με το διευθυντή του σχολείου και συζητήστε σε ήρεμο τόνο. Μπορείτε να συναντηθείτε ξανά μετά από μία ή δύο εβδομάδες ώστε να σιγουρευτείτε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.Δώστε στο παιδί σας τις κατάλληλες συμβουλές. Μην το συμβουλεύσετε να ανταποδώσει στον εκφοβισμό γιατί η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ειδικά αν το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μην του πείτε να αγνοήσει απλώς το περιστατικό από τη στιγμή που ζήτησε τη βοήθειά σας. Μην του πείτε ότι είναι κάτι που θα περάσει ή ότι το άλλο παιδί δεν εννοούσε αυτά που έκανε ή είπε γιατί με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε το περιστατικό. Μην επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού ή των άλλων παιδιών. Βοηθήστε το παιδί σας να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.


 


 


Συνεργαστείτε με το παιδί για να βρείτε λύση. Ζητήστε του τη γνώμη του και βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια.


 


 


Συνεργαστείτε με το παιδί για να βρείτε λύση. Ζητήστε του τη γνώμη του και βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια.


 


 


Δώστε στο παιδί σας τις κατάλληλες συμβουλές. Μην το συμβουλεύσετε να ανταποδώσει στον εκφοβισμό γιατί η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ειδικά αν το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μην του πείτε να αγνοήσει απλώς το περιστατικό από τη στιγμή που ζήτησε τη βοήθειά σας. Μην του πείτε ότι είναι κάτι που θα περάσει ή ότι το άλλο παιδί δεν εννοούσε αυτά που έκανε ή είπε γιατί με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε το περιστατικό. Μην επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού ή των άλλων παιδιών. Βοηθήστε το παιδί σας να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.


 


 


Επικοινωνήστε με το σχολείο. Κανονίστε μια συνάντηση με το δάσκαλο της τάξης ή/και με το διευθυντή του σχολείου και συζητήστε σε ήρεμο τόνο. Μπορείτε να συναντηθείτε ξανά μετά από μία ή δύο εβδομάδες ώστε να σιγουρευτείτε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.


 


Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε με το παιδί σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια.


 


Ο εκφοβισμός αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας. Είναι ευθύνη και των τριών να προστατεύσουν τα παιδιά από εκφοβιστικές συμπεριφορές αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.


 


Συνεργασία με το σχολείο


Η συνεργασία σας με το σχολείο μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:


Ενημερωθείτε για το κλίμα του σχολείου. Μπορείτε να γνωριστείτε με άλλους γονείς και με το προσωπικό του σχολείου και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Επίσης, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και προτάσεις για το θέμα του εκφοβισμού.


Ενημερωθείτε για τις πολιτικές κατά του εκφοβισμού που έχει υιοθετήσει το σχολείο. 


Μπορείτε να ρωτήσετε τον διευθυντή του σχολείου για το εάν το σχολείο ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για την τιμωρία των μαθητών που εκφοβίζουν άλλους μαθητές, για την επίβλεψη των χώρων όπου συνήθως συμβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού κτλ.


Εάν το σχολείο δεν έχει υιοθετήσει κάποια πολιτική εναντίον του εκφοβισμού, μπορείτε να συνεργαστείτε με το προσωπικό του σχολείου και να δημιουργήσετε κάτι από κοινού. Μιλήστε στο προσωπικό του σχολείου για τις ανησυχίες σας και προτείνετε στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού.


Μπορείτε να οργανώσετε από κοινού διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά όπως αθλητικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών, σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων κτλ.


Aπό την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου και το Δίκτυο κατά της Βίας στο σχολείο

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X