Πόσο ακόμη θα ψηλώσω; thumbnail

Ο ΜΑΝΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR

Πόσο ακόμη θα ψηλώσω;

Αναγνώστης μας ρωτά: Γεια σας. Ειμαι 19 χρονων και ύψος 1.75. Ο πατέρας μου ειναι 1.82 και η μητέρα μου 1.64. Έχω μερικά χρονια να ψηλώσω αλλα ξερω οτι η ανάπτυξη για τους άντρες σταματα στα 21 περιπου. Θα ηθελα τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.


Στο ερώτημά σας απάντησε η Τζέσικα-Ντέμπορα Αρδίτη, Παιδίατρος-ΠαιδοενδοκρινολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ: 


Αγαπητέ αναγνώστη,


Τα αγόρια και τα κορίτσια ψηλώνουν στην εφηβεία πολύ. Ιδιαίτερα τα αγόρια, τα οποία κατά μέσο όρο μπαίνουν αργότερα στην εφηβεία, ψηλώνουν περισσότερο και η ανάπτυξη τους τελειώνει αργότερα, δηλαδή σε μεγαλύτερη ηλικία. Έτσι σωστά λες ότι ίσως είσαι ακόμα σε φάση ανάπτυξης και θα ήθελες να μάθεις πόσο θα ψηλώσεις ακόμα.


Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στην δική σου περίπτωση με τόσο λίγα δεδομένα. Πρέπει να σε εξετάσει ενδοκρινολόγος για να δει σε ποια φάση της εφηβείας βρίσκεσαι. Επίσης θα τον βοηθούσε να έχει στη διάθεσή του τις καμπύλες ανάπτυξής σου, δηλαδή το πώς ψήλωσες μέχρι τώρα και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σου.


Έτσι, χωρίς κάποια από αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί κανείς να σου απαντήσει με επιστημονική ακρίβεια.


Παραμένω στη διάθεσή σου,


 


Τζέσικα-Ντέμπορα Αρδίτη
Παιδίατρος-Παιδοενδοκρινολόγος
τέως Επιμελήτρια στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X